Jak už jsem psala v jednom ze svých příspěvků, kváskové pečení je prostě hitem dnešní doby. A tak není divu, že to dostihlo i mě. Musím přiznat, že domácí kváskový chleba s džemem nebo medem je absolutně skvělá sladkost Nedá se vůbec srovnávat s koupeným chlebem koupeným v supermarketu. A proto směle do toho a nebát se i nezdarů. 🙂 Výborný je škvarkový chléb, ale ten se k té naší domácí marmeládě moc nehodí. Proto začneme s receptem zcela jiným.
Vyzkoušela jsem jak ošatku s miskou na kynutí a formu na pečení kulatého chleba z Tescomy, tak ošatky objednané z internetu. Všechno funguje super. Takže se nemusíte ničeho obávat.
Jestliže si nechcete kvásek založit sami, najděte si na internetu kváskovou mapu a v ní si vyhledejte někoho z vašeho okolí, koho můžete o kvásek požádat. A nebo můžete využít skvělé informace na facebooku ve skupině PečemPecen. Informace absolutně skvělé od všech, kteří si kváskové pečení oblíbili.
Žitno – pšeničný kváskový chléb
Kvásek ze skleničky + 150 g žitné mouky + 150 g vody. Vše dobře promíchejte a nechte 12 až 16 hodin přikryté na kuchyňské lince. Nejlépe přes noc.
Ráno si odeberte 2 lžíce do čisté skleničky a dejte do lednice. Takto vám kvásek vydrží i týden. Můžete ho malinko přikrmit lžičkou pšeničné mouky a lžičkou vody.
Do zbývajícího kvásku přidejte:
- 1 větší lžička soli
- 250 g vody
- 250 g pšeničné chlebové mouky
- 50 g celozrnné pšeničné
- 50 g žitné – nebo můžete přidat špaldovou mouku
Vše zpracujte a nechte v míse kynout i 3 hodiny. V průběhu 2-3 krát těsto přeložíte. Na závěr dobře zpracujte a nechte kynout v ošatce dokud těsto nezaplní celý prostor ošatky.
Překlopte na plech s pečícím papírem a pečeme nejprve na 230°C tak 5-8 minut. Pak snížíme na 190°C a pokračujeme ještě dalších 40 minut. Pečení je opravdu jiné dle trouby. V průběhu pečení na 190°C několikrát potřu chléb vodou.