Ptačí hnízda

Ptačí hnízda 2+logo

Ptačí hnízda nebo-li palcové sušenky

Tento druh sušenek jsem zařadila mezi sušenky z lineckého těsta. Složení surovin mi tak trochu linecké těsto připomíná. Pravdou však je, že až je ale ochutnáte, budou mít trochu jinou příchuť. Vůbec neucítíte marmeládu nebo džem, kterým bývají naplněné, ale budete vnímat především mandle. Díky nim vypadají tyto sušenky jako ptačí hnízdo. Palcové sušenky jim neříkám. Důvodem je to, že na jamku pro džem nepoužívám palec, ale konec měchačky. Ani neznám ve svém okolí nikoho, kdo by palec používal. Ale v Americe asi ano, protože tento název přišel právě odtud.

Já jsem převzala recept z časopisu Gurmet a trochu poupravila. Díky. 🙂

Recept na 45 – 50 kusů 

  • 160 g změklého másla
  • 80 g cukru krystal (možné i třtinový)
  • 2 žloutky
  • špetka soli a vanilky (nemusí být)
  • 200 g hl.mouky
  • 1 bílek rukou prošlehaný
  • marmeláda dle chuti (jahodová)
  • nasekané plátky mandlí (větší hrst)

Před pečením 2 Před pečením+logo Před pečením 3+logo

Máslo s cukrem utřete do pěny a přidejte sůl (vanilku). Pak vmíchejte žloutky a nakonec zapracujte hladkou mouku. Těsto zabalte do fólie a dejte do lednice. Nejlepší je do druhého dne, ale stačí i pár hodin.

Z těsta udělejte malé kuličky, které namočte do bílku a následně obalte v nasekaných mandlích. Takto obalené pokládejte tak 3 cm od sebe na plech pokrytý pečícím papírem. Koncem vařečky vytvořte jamku, do které koncem malé lžičky dejte marmeládu.

Pečte v předehřáté troubě na 170 – 175°C 10 až 15 minut dozlatova. Záleží opravdu na vaší troubě.

Ptačí hnízda 3+logo  Ptačí hnízda 4+logo S konvičkou+logo

Můžete vyzkoušet i palcové sušenky z lineckého těsta na titulní straně, do kterého zapracujete mleté pistácie. Pak už doplníte karamelem. Namočíte do bílku a obalíte pistáciemi… 🙂

Detail+logo