Velikonoce

Velikonoce 2015  18+logo

Beránek 2+logoVelikonoční svátky jsou tradicí, ke které jsem pro vás připravila spoustu zajímavých sladkých nápadů. Mezi symbolické sladkosti patří pečený beránek. Teď možná některé z vás rozesměji. ale v minulosti jsem pekla beránka jen jednou. To bylo ještě v době, kdy byly dcery malé. Neměla jsem totiž svou vlastní formu. Nějak jsem si nebyla schopná vybrat tu nejlepší. Proto jsem si jednou formu zapůjčila a po svátcích beránka zabalila a uchovala pro další výzdobu pro následující rok. Už si přesně nepamatuji, jak kolik let mi sloužil, ale vypadal pokaždé skvěle. Do té doby, než se mu ulomilo ucho.

Letos jsem tedy udělala zásadní krok, protože Tescoma přišla s nádhernou novinkou. Keramická  červeno- béžová forma, které mi krásně ladí i do kuchyně, je opravdu skvěle propracovaná. Beránek z ní je velice pěkný. A jestliže je nová forma, je potřeba vyzkoušet nějaký nový vlastní recept.

Velikonoční beránek ze zakysané smetany

Recept

  • 3/4 kostky rozpuštěné a vychladlé Hery (nebo 1/2 kostky másla)
  • 4 vejce
  • 160 g krystalového cukru
  • 1/2 sáčku vanilkového cukru
  • 250 g zakysané smetany
  • 260 pol.mouky
  • 1 pr.do pečiva

Beránek+logo4 žloutky, krystalový cukr, vanil.cukr a zakysanou smetanu dobře promíchejte a přidejte rozpuštěnou Heru nebo máslo. Po dobrém propojení všech surovin přidejte pol.mouku s promíchaným pr.do pečiva. Nakonec opatrně vmíchejte ušlehané bílky.

Formu vystříkejte olejem, nebo vymažte tukem Ceres a vysypte polohrubou nebo i možné hrubou moukou. Pečeme v předehřáté troubě na 175-180°C 45 – 50 minut dle trouby.

Ořechový velikonoční zajíc

Zajíc 2 +logoRecept

  • 2 vejce
  • 10 lžic mléka
  • 100 g cukru moučka
  • 70 g Hery nebo másla
  • 60 g mletých ořechů
  • 120 g pol.mouky
  • polovina pr.do pečiva ( 6 g)

Žloutky, mléko, cukr, tuk rozetřete a přidejte oříšky. Následně mouku promíchanou s pr.do pečiva. Nakonec ušlehané bílky. Pečte v předehřáté troubě na 170°C. Množství surovin je přizpůsobeno velikosti formy.

 

Velikonoční věnec

Velikonoční věnec plněný švestkovými povidly (mobil)upravená+logoRecept:

  • 180 ml mléka
  • 1/2 kostičky droždí (21 g)
  • 1/2 lžička cukru
  • špetka soli
  • 60 g Hera máslová
  • 1- 2 žloutky
  • 5  lžic cukru krystal
  • 100 g hladké mouky ( kynuté těsto Babiččina volba)
  • 50 g pol.mouky

 

 

Velikonoční věnec před pečenímVšechny ingredience dobře propracujte a nechejte i 30 minut kynout. Následně rozdělte těsto na dvě části a obě rozválejte.

Dále budete potřebovat: 1 rozšlehané vejce, povidla, pekan ořechy

Obě rozválené části potřete povidly a zatočte jako štrůdl. Poté oba pruhy zaplétejte do sebe a následně spojte ve věnec. Položte na tác s pečícím papírem. Doprostřed dejte malou formu, které vám bude držet tvar věnce a pak potřete rozšlehaným vejcem. Dozdobte ořechy. Pečte v předehřáté troubě na 170°C dle trouby do zlatavé barvy (zhruba 40 minut).

Velikonoční tvarohová slunečnice

Tvarohová slunečnice 2+logoRecept mi dala už před lety jedna skvělá cukrářka. Jedná se recept na bábovku, který využívám i na jiné formy a různé příležitosti. Pouze obměňuji množství. Všude, kam jsem cokoliv z tohoto těsta přinesla, sklízím úspěch. Právě pro  jemnost a vláčnost jej milují úplně všichni. Recept celý život rozdávám a tak se mi nedávno stala zajímavá věc,  dostal se zas zpět ke mě. Přišlo mi to úsměvné… 🙂 Na závěr jedna rada. Množství jsem tentokráte zachovala, ale použila dvě formy slunečnic. Je to úplně akorát na dvě menší.

Recept:

  • 4 žloutky
  • 140 g krystalového cukru
  • 1/2 tvarohu
  • 1/2 vanilkového cukru
  • 250 g pol.mouky s míchaní s 1 pr.do pečiva

Vše promíchejte a pak přidejte 1/2  Hera (máslová, ale nemusí být) . Tu před přimícháním rozpusťte v kastrůlku na nízkém stupni. Při přidávání nesmí být teplá jen vlažnější.

Na závěr přidejte 4 ušlehané bílky. Peču na 175 do zhnědnutí minimálně 30 – 40 minut. Upečení zkuste špejlí. 🙂 Jinak foto recept naleznete v receptech „třená těsta“.

Tvarohová slunečnice+logo  Tvarohová slunečnice 4+logo  Tvarohová slunečnice malá+logo

Velikonoční mazanec

Mazanec s brusinkami -růžová 2+logo

  • 80 g Hera máslová nebo máslo
  • 2 žloutky
  • 60 g krystalového cukru
  • 25 g droždí
  • 110 ml mléka nebo smetany
  • 2 – 3 lžíce rumu
  • 2  lžíce brusinek
  • Citronová kůra a šťáva s citronu dle chuti
  • Špetka soli
  • 250 – 300 g hladké mouky
  • Loupané plátky mandlí
  • 1 rozšlehané vajíčko na potření

 

Nejprve se zaměřte na kvásek, který vytvoříte z vlažného až mírně teplého mléka (nebo smetany), droždí, 1 lžičky cukru. Následně utřete tuk, cukr a žloutky. Přidejte sůl, kůru a šťávu z citronu, brusinky a rum. Do této hmoty pomalu a za stálého míchání přilijte kvásek. Nakonec zapracovávejte hladkou mouku (babiččina volba). Nechte v míse kynout. Nejlépe až hodinu.
Mazanec s brusinkami 2+logoPo vykynutí ještě jednou zpracujte na vále a vytvořte bochánek. Ten můžete péci buď jen na plechu s pečícím papírem, nebo pečící papír vložte do dortové formy. To jsem letos vyzkoušela já. Proto je bochánek vyšší a trochu jiný než ten, co koupíte v supermarketech. Tam naleznete i místo brusinek rozinky. Ale věřte, že brusinky nemají chybu a pozvednou chuť bochánku o sto procent výše. Než vložíte do trouby, pomažte rozšlehaným vejcem a posypte nasekanými mandlemi.

Pečte dle vaší trouby. Prvních 10 minut na 180 °C a následně 40 minut na 160 – 165 °C. Po upečení vyndejte z formy, aby bochánek lehce klesl a malinko potřete rumem. Nechte vychladnout a nakonec můžete pocukrovat nevlhnoucím moučkovým cukrem.

Mazanec s brusinkami+logo  Mazanec s brusinkami- modrý+logo