Dříve si pamatuji koblížky jen od babičky. Poslední roky si je vlastně mohu koupit pomalu na každém rohu ulice a v každém supermarketu. Pravdou je, že je mezi nimi ale poměrně rozdíl v chuti. Dnes už se nesetkáte jen s koblihou naplněnou marmeládou, ale například i čokoládou, nebo jen tak nenaplněné mini koblížky. Masopustní jsou však vždy spojené s marmeládou. Naplnit je můžete dvěma způsoby. Před smažením a po usmažení, takže níže k receptu:
- 30 g Hera máslová (nebo máslo)
- 2 žloutky
- špetka soli
- 25 g krupicového cukru
- 1 lžíce rumu
- 130 ml mléka
- 30 g droždí
- pár kapek citronu ( do 8)
- 250 – 300 g hl.mouky
- Ceres na smažení koblih
Mléko, s jednou lžící cukru a s droždím promícháme a necháme kvasit. Mezi tím si utřeme žloutky zbylý cukr, sůl a rum. Po utření přidejte tak 2 lžíce mouky a následně přidejte mléko s droždím. Zakápněte citronem a postupně přidávejte mouku. Já používám babiččinu volbu. Těsto pěkně zpracujte a nechejte chvilku kynout.
Těsto rozdělte na 2 části. Jedno rozválejte a vykrajujte kolečkem ve velikosti 4 – 5 cm. Na jedno dejte lžičkou marmeládu a druhým kolečkem přiklopte. Okraje zamáčkněte prstem po celém okraji a pak znovu vykrojte do potřebného tvaru. Nechejte na vále kynout.
Dále rozválejte druhou část těsta na silnější placku. Přibližně 5 mm. Vykrajujte kolečka, která také nechte vykynout.
Připravte si vyšší kastrůlek a dejte do něj Ceres. Nepoužívám olej, protože nemám ráda masné koblihy. Ceres nechejte rozehřát a vkrádejte naplněné koblihy. Měňte strany, aby došlo k vykynutí. Poté smažte nenaplněné silnější placičky. Po usmažení je můžete trubičkou naplnit. Nejprve však opatrně vytvořte dírku a následně naplňte dle chuti. Po vychladnutí pocukrujte z obou stran.
Až tohle těsto vyzkoušíte, zjistíte, že je nebudete dělat jen v období masopustu, ale poměrně častěji.