Pistáciový dort

Pistáciový dortík půlka+logo

Na tento dort jsem se už nějakou dobu chystala. Proto nápad, že s ním překvapím kolegy v práci, jsem zrealizovala až tento týden. Loupané pistácie je opravdu pochoutka a proto jsem měla dvojnásobnou radost, když jsem zjistila, že je někteří kolegové jedli úplně poprvé.

Recept na piškot:

  • 6 vajec
  • 250 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 10 lžic vlažné vody
  • 100 g mletých ořechů
  • 200 g pol.mouky
  • 50 g mandlové mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • zelená potravinářská barva

Recept na krém:

  • 350 ml mléka
  • vanilkový pudink
  • máslo (nebo máslová Hera)
  • 150 cukru moučka
  • pistáciová dochucovací pasta – jemně drcené pistácie

Ozdoba dortu

  • mleté pistácie
  • loupané pistácie
  • cukrová květina (nemusí být)

Pistáciový dortík a +logo Pistáciový dortík z vrchu+logo

Nejprve jsem se pustila do pečení korpusu. Žloutky, moučkový cukr, vlažná voda, vanilkový cukr jsem utřela. Následně přidala mandlovou mouku a mleté oříšky. Po zapracování pol.mouku, ve které jsem rozmíchala prášek do pečiva. Nakonec jsem opatrně zapracovala ušlehané bílky. Těsto jsem rozdělila do 4 misek stejného množství. Každou část jsem přibarvila zelenou barvou různé sytosti. Připravila si stejně velké formy a na dno dala pečící papír.  Korpusy jsem pekla všechny najednou na 165 °C asi půl hodiny. Čas je opravdu dle trouby… 🙂

Mezi tím, než se těsto upeče a vychladne, jsem si udělala pudink a zvlášť utřela máslo s cukrem. Po vychladnutí jsem pudink zašlehala do másla s cukrem. Nakonec jsem přidala pistáciovou pastu, která dodá krému sice hrubší strukturu, ale působí na chuť velmi příjemně. Ta nádherně obarví krém do jemně zelené barvy.

Po vychladnutí korpusů jsem postupně od nejtmavší zelené skládala dort a promazávala krémem. Celý dort jsem před potřením nejprve zarovnala, aby byl opravdu souměrný. Nakonec jsem ho ozdobila dle fotky.

Dort zmizel snad během 2 hodin. Největší radost mi udělal radost kolegů, kteří do této doby nikdy nejedli pistácie v této formě. Super překvápko… 🙂