Receptů na výrobu vaječného koňaku jsem vyzkoušela opravdu hodně. Z mléka, smetany, vařený a bez vaření, ale nic mě až tolik neoslovilo. Po pár pokusech jiných variant jsem se nakonec vždy vrátila k receptu, který dělala má babička a také mamka. Je totiž absolutně jednoduchý, rychlý a velmi chutný. V jednoduchosti je totiž jeho síla… 🙂
Vzpomínám na chvíle, kdy moje mamka naplnila vaječným koňakem sklenice. Přesto, že jsem věděla, že je připraven až na svátky, byl pro mě, ale i mé kamarádky velkým lákadlem. Upíjel se tajně a to možná budete dělat i vy až ho ochutnáte… 🙂
- 2 -3 žloutky
- 4 plechovky neslazeného kondenzovaného mléka
- 1 plechovka slazeného konden.mléka
- Necelý 1/2 l rumu
- Můžete přidat 1/2 vanilkového cukru. Já ale v poslední době nepřidávám a dávám jen vanilku
Žloutky rozmixujte nejprve s malým množstvím nesl.kondenz.mléka. Postupně přilijte další a nakonec rum. Dělám vždy dvojitou várku. Plním do sklenic od rumu, nebo, když mi náhodou můj muž nesebere mé ozdobné sklenice, tak plním do hezčích. Ale většinou mám smůlu. V těch pěkných je většinou slivovice… 🙂 🙂 🙂