Bábovky

oriskova-3logo

OŘÍŠKOVÁ

vyzdobalogoNevím proč, ale oříškovou bábovku, ale i ty další málokdy upeču v létě. Mám jí prostě spojenou s příchodem podzimu. Je to zcela logické, protože ořechy prostě k podzimu patří… 🙂 Takže nejprve přijde podzimní výzdoba domu a následně přijde čas na oříškovou bábovku. Možná asi už taková rodinná tradice… 🙂

Recept:

  • 200 g Hera máslová, nebo máslo
  • 200 g cukru moučka
  • 4 žloutky  vše utřeme
  • Pak přiléváme postupně 1/4 l mléka 

Následně vmícháme

  • 350 g pol.mouky smíchanou s 1 pr.do pečiva
  • po spojení přidejte 100 g mletých ořechů
  • nakonec jemně vmícháme ušlehaný sníh ze 4 bílků

Silikonovou formu vypláchněte studenou vodou a pak ji naplňte těstem. Pečte dle vaší trouby. Já používám horkovzduch na 170 °C a upravuji podle upečení.

Oříškovou bábovku nepolévám žádnou polevou ani čokoládou. Pouze cukruji. Důvodem je, abych zachovala tu správnou chuť ořechů. Tak ať se povede, protože věřte, že je úžasná… 🙂

oriskova-formalogo oriskova-3logo oriskova-2logo

 

 

tvarohovelogoTVAROHOVÁ BÁBOVKA

je pro všechny odpůrce bábovek, kteří tvrdí, že bábovky jsou na ně moc suché. Tak to je potřeba vyzkoušet právě tuhle tvarohovou. Recept mi dala už před lety jedna skvělá cukrářka. Musím jí opět poděkovat, protože všude, kam jsem bábovku přinesla, sklízím úspěch. Právě pro  jemnost a vláčnost ji milují úplně všichni. Rozdala jsem už tolik receptů, že nedávno se dostal zas zpět ke mě. Přišlo mi to úsměvné… 🙂 Na závěr jedna rada. Chcete-li tuhle pochoutku rozdávat, nedělejte jednu velikou, ale upečte několik maličkých. Vypadají jako dárek moc pěkně v celofánu a není potřeba ji ničím polévat. Jen pocukrujte. To, aby jste si vychutnali tu jemnou chuť… 🙂

 

Recept:

  • 4 žloutky
  • 140 g krystalového cukru
  • 1/2 tvarohu
  • 1/2 vanilkového cukru
  • 250 g pol.mouky s míchaní s 1 pr.do pečiva

Vše promíchejte a pak přidejte 1/2  Hera (máslová, ale nemusí být) . Tu před přimícháním rozpusťte v kastrůlku na nízkém stupni. Při přidávání nesmí být teplá jen vlažnější.

Na závěr přidejte 4 ušlehané bílky. (Opravdu ušlehané jako na fotu níže … )

Peču na 175 do zhnědnutí minimálně 30 – 40 minut. Upečení zkuste špejlí. 🙂

14804890_1373967109303647_1384935314_n 14825804_1373967012636990_1702142318_n 14872507_1373966992636992_592434907_n

🙂

male-2-logo babovka-a-mochynelogo tvarohove-3logo

babovka-a-mochyne-2-logo retologo  velka-logo

babovka-a-mochyne-5-logo   babovka-a-mochyne-4logo

rozkrajenalogo

Naposledy jsem místo Hery zkusila použít 8 lžic rostlinného oleje Lukana.

 

Tříbarevná bábovka

Nikon+logoRecept: 

  • 4 žloutky
  • 150 g Hera máslová (nebo máslo)
  • 200 g cukru moučka
  • 15 lžic vlažného mléka

Všechny ingredience utřete a následně přidejte:

  • 35 polohrubé mouky (Babiččina volba)
  • 1 prášek do pečiva
  • 4 ušlehané bílky

Polohrubou mouku nejprve smíchejte s práškem do pečiva. Pak teprve vmíchávejte a nakonec opatrně přidejte ušlehané bílky. Když myslím ušlehané, tak ušlehané. Při obrácení mísy s ušlehanými bílky by měly v míse stále pevně držet. To, aby byla vaše bábovka pěkně nadýchaná. Pak rozdělte těsto do tří mís. Jednu část obarvěte kakaem. Stačí 1 -2 lžíce kakaa. Druhou přibarvěte potravinářskou růžovou barvou. A třetí, kde nechejte nejvíce těsta nechejte bez barvení.

Já formy nevymazává, Používám totiž silikonové a nebo opravdu velmi kvalitní a tak tento krok vynechávám. Jestliže nemáte silikonovou formu, raději ji vymažte sádlem a vysypte hrubou moukou.

Pak naplňujte formu nejprve řloutým těstem, pak čokoládou, růžovou a nakonec zas žlutou.

Pečte dle trouby, ale já většinou peču na 170°C minimálně 40 minut. Čas není rozhodující. Vždy použijte špejli a vpichem zjistíte upečení. Nebude-li špejle lepkavá od těsta, máte upečeno. Stačí je pocukrovat.

 

Nikon 5+logo Nikon 4+logo Nikon 2+logo