Třené těsto

oriskova-6-nikon-logo

Tento druh těsta považuje většina cukrářek za jedno z nejjednodušších na přípravu. Mě přijde stejně jednoduché jako ta ostatní, ale pravdou je, že jestliže někdo začíná s pečením, je třené těsto správná volba.

Bublaniny, všechny druhy bábovek a dortové korpusy. Z tohoto těsta můžete upéct i cupcakes, velikonočního beránka nebo jiné sladkosti v podobných formách. Ale také biskupský chlebíček, nebo různé řezy… Příprava těsta je stejná, ale chuť se liší dle surovin, které použijete. Aby bylo těsto jemné a příjemné na chuť koluje mezi cukrářkami velká řada pravidel, která by se měla dodržovat. Například:

  • používat pouze moučkový cukr
  • prášek do pečiva vždy vmíchávat do mouky
  • nejprve utřít máslo s cukrem a žloutky a pak přidávat další
  • suroviny (především tekutiny a máslo) by měly mít pokojovou teplotu
  • mléko, voda, smetana by se měla přidávat postupně
  • po přidání ušlehaných bílků jen lehce propojíme s těstem
  • nemáte-li silikonové formy, musíte na dno těch ostatních vystřihnout pečící papír, nebo formu vymazat a pak vysypat atd.

Všechny tyto rady jsou určitě užitečné, ale to nejdůležitější je správné ušlehání bílků. Jestliže otočíte mísu, měly by v ní držet a nestékat… 🙂 Těsto vždy vyběhne a proto používejte vyšší formu, než máte množství těsta. Po upečení nechejte těsto vychladnout a nekrájejte horké. Hlavně se nenechejte zmást vzhledem upečení. Vždy překontrolujte upečení vpichem špejle. Jestliže bude na špejli těsto nalepené, máte bábovku ještě nedopečenou uvnitř. Pokračujte při mírnějším pečení dokud nebude špejle suchá… 🙂

Doufám, že jsem začátečníky touto rekapitulací moc neodradila. Až to vyzkoušíte, zjistíte, že je to opravdu nejjednodušší pečení a budete doma za cukrářskou hvězdu… 🙂