Tartaletky

tartaletky-s-malinamilogo
Tento druh koláče nám může tak trochu chutí připomínat linecké těsto. Je to tak.  Důvodem je skladba ingrediencí, které těsto obsahuje. Musím přiznat, že všechny možné druhy tohoto těsta, úplně miluji. Přesto jde o trochu jiný druh. Proto, když už se s ním dělám, tak vždycky minimálně z dvojité či trojité dávky… 🙂 Nechám ho v lednici, nebo šupnu do mrazáku a za 3 dny použiji. Většinou ale zpracuji všechno a pak nechám testovat všechny kolem sebe… 🙂
Tentokráte je křehké těsto v kombinaci vanilkového krému, malin a ušlehaných bílků.

 Tartaletky s vanilkovým krémem


img_3898Křehké těsto:
1 máslo nebo Hera máslová
90- 100 g moučkového cukru
3 žloutky
350 g hladké mouky, dle zpracování
citronová kůra
špetka soli
Zpracujte v hladké těsto, které upečete ve formě ve tvaru velké nebo malé tartaletky. Do těsta pak na 4 místech píchněte vidličkou, nebo na těsto přiložte pečící papír a na něj nasypte luštěniny pro pečení na slepo. Co si  při 170°C pečeme do zhnědnutí. Vyklopte a nechte vychladnout.
🙂
🙂
16402338_1489439951089695_1082504926_n
peceni-tartalereklogo
Mezi tím si můžeme připravit vanilkový krém:
img_3953250 ml. mléka+ 2 lžíce cukru necháme svařit a pak vychladnout. 3 žloutky+ 2 lžíce cukru ušleháme do bílé pěny. Přidáme 2 lžíce hl.mouky(nebo lžičku solamylu). Do této hmoty postupně po lžících přidáváme horké mléko s trochou vanilky. V mícháme všechno mléko a dáme na mírném stupni teploty zhoustnout. Pak už jen vychlaďte za občasného míchání. Přikryjte fólií a nechte vychladit v lednici.
Mezi tím si připravme
italský sníh:
3 bílky vyšlehejte do řídkého sněhu
Do kastrůlku dejte 50 g vody a 3 lžíce cukry krystal a nechte svařit na rozvar do 115°C. Ten postupně v kapávejte do sněhu za stálého šlehání. Šleháme do vychladnutí.
Naplníme sněhem sáček na jedno použití.
Koláč otočte a rubovou stranu natřete nejprve krémem, ozdobte ovocem a pak dozdobte sněhem. Někdo nechává zapéci v troubě zapnuté na gril. Já používám flambovací pistoli. Skvělý dárek od dcer… 🙂
Jediné, co doporučuji je používat ovoce čerstvé. S mraženým nemám na tuhle variantu koláče až tak dobré zkušenosti. Jedině, že by jste chtěli koláč ihned podávat.
A také nezapomeňte na posyp. Moučkový cukr jen jemně a pak jen mleté pistácie… 🙂
obraceny-kolac-2logoobraceny-kolaclogo
Jiné možnost tartaletek se odvíjí dle použitého ovoce…
S ostružinami 4+logo S ostružinami 2+logo
S pekan ořechy+logo  S ostružinami+logo nikon-2logo

Limetky se slaným karamelem

S pistáciemi+logo+vitalityRecept na křehké těsto:

1 máslo nebo Hera máslová
90- 100 g moučkového cukru
3 žloutky
350 g hladké mouky, dle zpracování
citronová kůra
špetka soli
Zpracujte v hladké těsto, které upečete ve formě ve tvaru velké nebo malé tartaletky. Do těsta pak na 4 místech píchněte vidličkou, nebo na těsto přiložte pečící papír a na něj nasypte luštěniny pro pečení na slepo. Co si  při 170°C pečeme do zhnědnutí. Vyklopte a nechte vychladnout.

Recept na karamelový krém:

  • 200 g cukru
  • 80 g másla
  • 120 g smetany
  • sůl dle toho zda chcete slanější

Cukr nechte v pánvi zkaramelizovat. Pozor, aby nebyl moc tmavý. Byl by hořký. Po roztání cukru odendejte z plotýnky a přidejte máslo. Přidejte sůl a smetanu. Stále míchejte až do úplného spojení ingrediencí. A pak už jen vypláchněte a následně naplňte tartaletky. Nazdobte ořechy nebo dle chuti.  Nechejte vychladnout při pokojové teplotě.

Tartaletky s limetkovým krémem

Chcete-li naplnit tartaletky jiným druhem krému a ne tak sladkým, mám pro vás jinou variantu.

Nikon+logoRecept na limetkový krém:

  • 3 limety (nebo 2 limety a 1/2 citronu)
  • 1,5  dcl vody
  • 2 žloutky a 1 celé vejce
  • 5 lžic cukru
  • špetka soli
  • Solamyl dle potřebné hustoty( 1 lžička)
  • 1 limeta + pistácie  na ozdobu

Žloutky a vejce rozmíchejte s cukrem a špetkou soli. Následně přidejte do šťávy z limet s míchané s vodou. Za stálého míchání na jemném stupni plotýnky přiveďte k varu. Po zhoustnutí přidejte 3 lžíce másla nebo Hery máslová a dle hustoty solamyl.Naplňte tartaletky a ozdobte dle chuti. Jestliže se však rozhodnete pro zdobení limetou, musíte jí nejprve nakrájenou svařit se lžící cukru ve vodě. Po vychladnutí je pak použijte dle chuti.

Nikon 3+logoMobil+logoNikon 2+logo

Tartaletky s jablky, semínky, karamelem a kešu ořechy

Jablka, karamel, kešu+logoRecept na těsto tartaletek naleznete výše a proto si připravíme pouze náplň:

  • 3 jablka 
  • 3 lžíce vody
  • pekan a kešu ořechy
  • chia semínka, sezam, hnědý len

Jablka okrájejte, zbavte jádřince a nakrájejte na drobné kostičky. Ty vložte do kastrůlku se 3 lžícemi vody. Poduste asi 15 minut. Pak přidejte semínka a nasekané ořechy. Následně můžete udělat buď karamel (recept výše), nebo vlažné osladit agáve sirupem. Naplňte tartaletky směsí a ozdobte kešu ořechy.

🙂

 

A další nápady na tartaletky pistáciové, ořechové, s kivi, meruňkou, s vanilkou a karamelem…
S vanilkou a merunkou 2+logo S vanilkou a merunkou+logo Ořechové a s karamelem+logo
Ořechové a s karamelem 2+logo Kivi tartaletky+logo Kivi tartaletky 2+logo
Karamel a pistácie+logo Jablka a karamel+logo Karamel a pistácie 2+logo
Jablka a karamel 8+logo Jablka a karamel 7+logo Jablka a karamel 4+logo