Mille-feuilles

gurmet-nikonlogo

Francouzskou sladkost pod názvem Mille-feuilles určitě nemusím nějak dlouze představovat. V překladu znamená něco jako tisíc listů. Pohledem na těsto, napadne každého, že je to vlastně něco jako listové těsto s krémem a popřípadě s ovocem. Ano, jedná se o listové těsto, ale zapomeňte na to, že si koupíte za pár korun kupované a vytvoříte něco, co je pro Francouze lahůdkou. To určitě nebude ono. Proto doporučuji vždy udělat těsto doma. Sice je to pracnější a časově náročnější, ale nebudete litovat.

Na pravé listové těsto pro tuhle sladkou dobrotu potřebujete vyrobit vlastně 2 těsta. Jedno máslové a druhé nesmí obsahovat žádný tuk. Jen mouku, vodu, ocet, sůl. Vyzkoušela jsem už hodně receptů, ale nakonec jsem se vždy vrátila k receptu jedné skvělé cukrářky, která už není mezi námi.

Těsto má dvě části:

  1. 100 g hladké mouky a 1 Heru, nebo máslo se spojí v hladkou hmotu a dá se do lednice
  2. 200 g hl.mouky+ 2  žloutky+ 1/2 menší sklenice vody+ 1,5  lžíce octa+ špetka soli – tuhle část také vypracuji v hladké těsto, které nechám chvilku v lednici, ale pozor – přikryté

Podle receptu by se těsta měly nechat v lednici přes noc, ale já po hodině pokračuji. Zjistila jsem, že v tom není až tak velký rozdíl.

Těsto číslo 2.rozválejte co možná nejvíce-jak to jde. Do něj nakrájejte kousky hmoty č.1. Zabalte, jako by jste hmotu č.1 chtěly schovat a začněte opět rozvalovat. Je potřeba před rozválením podsypávat hladkou moukou. Po rozválení opět zabalte a to vše opakujte ještě dvakrát. Těsto nehnětejte ani jinak nemačkejte.

A pak to začne. Máte-li těsto hladké, teď přijde etapa, že si trochu zacvičíte. Připravte si větší vál – prostě větší prostor. Přes půl hodiny se musí těsto mlátit o vál a musíte ho natahovat. Když už vidíte, že je hlaďoučké, nakrájejte ho na malé kousky (asi 10) a nechte na talíři v lednici.

Rozehřejte troubu na 180 °C. Pak rozválejte placku a položte na plech, na který jste nejprve položili pečící papír. Další papír položte na plát a na něj dejte jiný plech. Těsně před dopečením plech sundejte i s papírem a dopečte dozlatova. Důvodem je, aby těsto zůstalo v rovině a nekynulo do výšky.

Tradiční Mille-feuilles má 3 pláty listového těsta a 2 žloutkového krému. Moderní verze mají i několik pater, ale někdy i jen 2. Také žloutkový krém nemusí být pravidlo. Ale věřte, že ten pravý žloutkový je prostě opravdová lahodnost:

Recept na žloutkový krém:

  • 350 ml mléka + 2 lžíce krystalového cukru svařte – odstavte, ale pozor občas míchněte
  • 3 žloutky+ 50 g cukru ušleháme do světlé pěny – následně přimíchejte 30 – 35 g hladké mouky. Je-li směs hladká, přidejte pár lžic svařeného mléka a stále promíchávejte. Postupně přidejte všechno mléko. Všechen krém přelijte zpět do kastrůlku a na mírném ohřívání nechte zhoustnout. Pak za občasného promíchání nechte vychladnout. Ještě teplý krém můžete zakrýt potravinovou fólii a nechte úplně vychladnout a následně dejte do lednice. Nejlepší je dělat krém den předem, nebo alespoň 3 hodiny předem.
  • Jestli vám pak následně krém zbude, budete rádi. Sníte ho jen tak, nebo s malinami. To je pochoutka 🙂

do-gurmetu-logoTvary dezertu jsou na vlastní fantazii, ale závěr by měl mít cukrovou polevu. Já preferuji cukr, vodu a rum. Udělejte hustší kašičku, kterou potřete poslední plát. A pak už je to na vás. Ovoce, čokoládové ornamenty, zbylý krém. Já jsem tentokrát zkombinovala žloutkový krém s pařížskou šlehačkou Recept na ní naleznete v Naked a jiné dorty – Harlekýn… 🙂

Musím přiznat, že za výzvy v časopise Gurmet, jsem ráda už kvůli sobě. Přesto, že listové těsto dělám poměrně často kvůli kremrolím, některé sladkosti jsem totiž nějaký ten pátek nepekla. Ani nevím proč. Člověk prostě peče rodinou oblíbené sladkosti dokola. A právě díky výzvám jsem si uvědomila, že je to škoda. Poslední výzvou jsem se trochu rozjela a udělala i více variant.  :-) Proto tvoření bylo nejen pro rodinu, ale především jako překvápko pro skvělého muzikanta P.Š.T. TRIO a manžela mé kamarádky k narozeninám. A protože všem moc chutnalo, brzy bude repete. A to díky Gurmetu. :-)
detaillogo