Francouzskou sladkost pod názvem Mille-feuilles určitě nemusím nějak dlouze představovat. V překladu znamená něco jako tisíc listů. Pohledem na těsto, napadne každého, že je to vlastně něco jako listové těsto s krémem a popřípadě s ovocem. Ano, jedná se o listové těsto, ale zapomeňte na to, že si koupíte za pár korun kupované a vytvoříte něco, co je pro Francouze lahůdkou. To určitě nebude ono. Proto doporučuji vždy udělat těsto doma. Sice je to pracnější a časově náročnější, ale nebudete litovat.
Na pravé listové těsto pro tuhle sladkou dobrotu potřebujete vyrobit vlastně 2 těsta. Jedno máslové a druhé nesmí obsahovat žádný tuk. Jen mouku, vodu, ocet, sůl. Vyzkoušela jsem už hodně receptů, ale nakonec jsem se vždy vrátila k receptu jedné skvělé cukrářky, která už není mezi námi.
Těsto má dvě části:
- 100 g hladké mouky a 1 Heru, nebo máslo se spojí v hladkou hmotu a dá se do lednice
- 200 g hl.mouky+ 2 žloutky+ 1/2 menší sklenice vody+ 1,5 lžíce octa+ špetka soli – tuhle část také vypracuji v hladké těsto, které nechám chvilku v lednici, ale pozor – přikryté
Podle receptu by se těsta měly nechat v lednici přes noc, ale já po hodině pokračuji. Zjistila jsem, že v tom není až tak velký rozdíl.
Těsto číslo 2.rozválejte co možná nejvíce-jak to jde. Do něj nakrájejte kousky hmoty č.1. Zabalte, jako by jste hmotu č.1 chtěly schovat a začněte opět rozvalovat. Je potřeba před rozválením podsypávat hladkou moukou. Po rozválení opět zabalte a to vše opakujte ještě dvakrát. Těsto nehnětejte ani jinak nemačkejte.
A pak to začne. Máte-li těsto hladké, teď přijde etapa, že si trochu zacvičíte. Připravte si větší vál – prostě větší prostor. Přes půl hodiny se musí těsto mlátit o vál a musíte ho natahovat. Když už vidíte, že je hlaďoučké, nakrájejte ho na malé kousky (asi 10) a nechte na talíři v lednici.
Rozehřejte troubu na 180 °C. Pak rozválejte placku a položte na plech, na který jste nejprve položili pečící papír. Další papír položte na plát a na něj dejte jiný plech. Těsně před dopečením plech sundejte i s papírem a dopečte dozlatova. Důvodem je, aby těsto zůstalo v rovině a nekynulo do výšky.
Tradiční Mille-feuilles má 3 pláty listového těsta a 2 žloutkového krému. Moderní verze mají i několik pater, ale někdy i jen 2. Také žloutkový krém nemusí být pravidlo. Ale věřte, že ten pravý žloutkový je prostě opravdová lahodnost:
Recept na žloutkový krém:
- 350 ml mléka + 2 lžíce krystalového cukru svařte – odstavte, ale pozor občas míchněte
- 3 žloutky+ 50 g cukru ušleháme do světlé pěny – následně přimíchejte 30 – 35 g hladké mouky. Je-li směs hladká, přidejte pár lžic svařeného mléka a stále promíchávejte. Postupně přidejte všechno mléko. Všechen krém přelijte zpět do kastrůlku a na mírném ohřívání nechte zhoustnout. Pak za občasného promíchání nechte vychladnout. Ještě teplý krém můžete zakrýt potravinovou fólii a nechte úplně vychladnout a následně dejte do lednice. Nejlepší je dělat krém den předem, nebo alespoň 3 hodiny předem.
- Jestli vám pak následně krém zbude, budete rádi. Sníte ho jen tak, nebo s malinami. To je pochoutka 🙂
Tvary dezertu jsou na vlastní fantazii, ale závěr by měl mít cukrovou polevu. Já preferuji cukr, vodu a rum. Udělejte hustší kašičku, kterou potřete poslední plát. A pak už je to na vás. Ovoce, čokoládové ornamenty, zbylý krém. Já jsem tentokrát zkombinovala žloutkový krém s pařížskou šlehačkou Recept na ní naleznete v Naked a jiné dorty – Harlekýn… 🙂