Jablková povidla

jablkova-povidlalogo

jablkova-povidlalogo-2Patříte-li stehně jako já mezi milovníky štrúdlů a dalších pečených dobrůtek s jablky, je měsíc září vaším oblíbeným. Alespoň já září miluji. V posledních letech bývá i v září nádherně a tak trhání letních jablek můžete zažívat i v plavkách… 🙂 Některé druhy letních jablek je ale často potřeba zpracovat  hned po natrhání. Proto nejlepší variantou jsou jablková povidla.

 

 

Musím přiznat, že právě jablková povidla dělám pokaždé stejně, ale tak zvaně od oka… 🙂 Jablka omyji a okrájím slupku. Následně img_3618nastrouhám na hrubo (jako, když děláte štrúdl). Roky jsem povidla vařila v obyčejném hrnci, ale teď už druhým rokem používám robot s indukcí. Super je, že nemusím do nastrouhaných jablek přidávat vodu. Vaření se nevšímám, pouze přidám 2 vanilkové cukry a 5 lžic krystalového cukru. Doplním trochou šťávy z citronu, malinko skořice a 6 kusů hřebíčku. Vařím na 90 – 100°C.

 

jablkova-povidlalogo-3

Povidla nechávám většinou vychladnout a plním do malých mističek a následně směřuji do mrazáku.Nějak mi tahle metoda v mém uspěchaném životě vyhovuje více než klasické zavařování. I tak ale často 3 skleničky udělám. Naplním, uzavřu, vložím do hrnce s vodou a 15 minut při 90°C ponechám. Pak vyjmu a nechám volně vychladnout. Je to pro povidla větší jistota, že vydrží.

Vždy, když vařím povidla odeberu do mističky vzorek. Každý rok jsou stejné, ale přitom jiné. A tak musím něco upéct… Listové těsto, pekanové ořechy, různá semínka a jablková povidla? No, to je přeci ta nejlepší kombinace… 🙂

 

pred-pecenimlogo  jablkovy-kolac-s-orechylogo-vitality