Mini koblížky a donuty

Mini koblížek+logo

Mini koblížek+logo nakousnutýPotřebujete-li nějakou sladkou rychlovku. Tak to jste tu správně. Bude vám stačit i necelá půl hodinka a pár ingrediencí, které má každá z nás většinou doma. S mini koblížky budete za hvězdu a věřte, že každý bude od vás tento recept chtít. Nenechte se ale zmást názvem. Tento druh mini koblížků není s náplní, ale jen posypaný cukrem. Nedávno se mě ptala jedna známá, jestli se jedná vůbec o koblížek a nebo o vdolek. Dnešní doba a tím i neustálé hledání něčeho nového, nám trochu vnáší do koblížků a vdolků chaos. Takže je libo vdolek nebo koblížek? Proto jen tak pro informaci…  Těsto je totiž až na pár experimentů posledních let stejné. Koblihy se smaží, ale vdolky nemusíte vždy péct v troubě, ale také je můžete usmažit. Vdolek jen vždy něčím zdobíte a to z vrchu. Marmeláda, šlehačka, ale i tvrdý strouhaný tvaroh. Vdolek je většinou průměrem větší. Pamatujete také jako já vdolky z jídelen?
Kobliha je také z kynutého těsta, ale vždy se smaží (většinou na sádle). Olej se moc vsakuje a pak je kobliha dost mastná, takže raději například Ceres Soft. Kobliha má tvar koule, nebo zploštěné koule a je uvnitř s náplní. Jiný kraj, jiný zvyk a proto se můžete setkat s marmeládou, čokoládou, pudinkem. Původně však byly plněné mákem a medem. Tomuto těstu je podobná americká kobliha nazvaná donut, která nemá náplň, ale díru uprostřed. Připomíná prstýnek nebo náramek. A protože je tahle varianta tolik oblíbená, mnoho cukrářek začalo zkoušet jiné recepty koblížků a to bez náplní. Už jsem jich vyzkoušela opravdu hodně. Běžné kynuté, ale i nekynuté, se šlehačkou, nebo i s tvarohem. Moje oblíbená varianta je se zakysanou smetanou 12%. Budete mile překvapeni… 🙂


Recept

  • 1 vejce
  • 2 lžíce krystal cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1-2 lžíce rumu
  • špetka soli
  • 180 – 200 g zakysané smetany
  • Nakonec přidat 200 g hladké mouky s 1/2 prášku do pečiva

IMG_3211 IMG_3213

Mini koblížek+logo jedenVše zpracujte v  jemné těsto, ze kterého tvoříte malé kuličky velikosti 1,5 cm. Nechejte chvilinku na vále. Mezi tím si v kastrůlku rozehřejte Ceres a smažte dle velikosti kastrůlku tak po 10 – 14. Po první várce zjistíte, že smažením kuličky naběhnou. Otáčejte a nahnědlé vyndejte na talíř s ubrouskem. Postupně přendejte na tác a trochu pocukrujte.

Při mém posledním smažení přijela nečekaná návštěva. Koblížky zmizely během pár minut. Hm a hned byl zájem o recept. Já, to říkala… 🙂

 

Mini koblížek+logo na kornoutu Mini koblížek+logo barva 2 Mini koblížek+logo barva

A tak mi nic jiného nezbylo, že jsem na víkend musela udělat jiné. Tentokrát jsem ale kuliček udělala méně a vrhla se na mini donuty.

Donutky 2+logo Donutky+logo Donutky 3+logo