Ombré, znamená něco jako odstínovat. Dříve se tímto označovalo pouze stínování tkanin. Dnes se s “ombré” hitem můžete setkat, nejen především u vlasů, ale také v jiných dalších oborech a sem můžeme zařadit i cukrářství. Například u vlasů jsou nejtmavší barvy nahoře u hlavy a dole jsou různě zesvětlené, nebo barevné. Přiznám se, že tyto „odrosty“ mě moc nechytly… 🙂 V cukrařině to většinou funguje obráceně. Začnete co možná nejvíce tmavším odstínem a končíte někdy jen bílou barvou. Cukrářky stínování používají poměrně často. Takže „ombré“ s lesním ovocem k tomuto přímo navádí… 🙂 V minulosti jsem takových dortů upekla opravdu hodně, ale nikdy jsem neměla až tolik času je další hodiny fotit. Takže teď se budu snažit polepšit… 🙂 I tak nejsou tyto dorty až tak mou prioritou jako u ostatních blogerů. 🙂
Recept korpus
- 6 žloutků
- 250 g cukru moučka
- 1 vanilkový cukr
- 8 lžic vody
- 1 citron (kůra i šťáva)
- 100 g škrobu
- 200 g hl.mouky + 1 pr.do pečiva
- Nakonec 6 ušlehaných bílků
Těsto nalijte do formy vystlané pečícím papírem na dně. Formu zvolte dle toho jak vysoký dort chcete mít. Vyšší dort, menší průměr formy. Pečte dle trouby. Já peču na horko-vzduch 175°C a upečení poznám dle zapíchnuté špejle. Těsto se nesmí na špejli nalepit. Piškot nechejte vychladnout a pak můžete rozkrojit 2 až 3 krát. Pak už potírejte krémem níže. Od nejtmavšího odstínu. Nechte si ale každý odstín ještě i na dozdobení kolem dortu.
Recept krém
- 150 g lesního ovoce
- 50 g krystalového cukru
Lesní ovoce rozmixujeme na jemnou kaši a pak svaříme s cukrem. Necháme vychladnout.
- 750 g Mascarpone
- 100 g cukr moučka
- 1 vanilkový lusk
Maskarpone nemixujte, ale pouze rozmíchejte ručně a rozdělte na 3 díly. Jeden nechte bílý. Do druhého přidejte jen trochu rozvařeného ovoce a do třetí části dejte více. Cílem je vytvoření odstínů. Takže můžete dle libosti rozdělit i na 4 části. Jestli vám rozvar z ovoce ještě zbývá, můžete jím potřít vrch dortu. Jako na fotu výše. Nazdobte podle vaší fantazie, ale nijak dort již nedobarvujte. Je to pak na dortu poznat. Ovoce je dostatečným barvivem. S ohledem na druh dortu se nehodí ani ořechy, ani karamel. Zdobte prosím buď jen lesním ovocem, nebo cukrovou květinou, makronkami, mascarpone. Hlavně ne živou květinou. To ne. 🙂