Až se zima zeptá… 🙂 Ano, přesně tak. A to nám na uvaření švestkových povidel stačí jen 3 ingredience. Švestky, cukr a ocet. Přesto mají někteří obavy pustit se do této sladkosti. Důvod je jednoduchý. Při vaření vždycky alespoň malinko připálíte hrnec. Důvodem je i to, že by se povidla neměly při vaření míchat. A dalším problémem je malá trvanlivost.
Recept
2,5 kg švestek rozmixujte v robotu a přidejte 1/2 kg cukru + 200 ml octa
Na počátku promíchejte a přiveďte k varu. Následně snižte teplotu a nechte probublávat klidně i něco málo přes 2 hodiny bez míchání. Na indukci nechám tak na pětce. Některé kuchařky tvrdí, že je lepší věnovat se jiné činnosti a vaření se nevšímat. Člověka to prostě svádí k míchání povidel. A tak si mezi tím připravte přibližně 6 -7 skleniček střední velikosti. Jako na fotografii. Po uvaření naplníte, uzavřete a nechejte tak 5 minut dnem vzhůru. Pak jen otočte a nechejte vychladnout. Povidla se snažte spotřebovat do jednoho roka.