Bublaniny

Bublanina+logo před upečením

Bunlanina detail+logoJahodová bublanina 

je další pochoutka připomínající mé dětství. Tahle úžasná pochoutka se hodí nejen na relaxaci doma, ale i na výlety do přírody či pikniky. A v kombinaci s jahodami se šlehačkou je prostě něčím velice jedlým… 🙂 Jen prosím nezapomeňte, aby jste do těsta nedali jahod až moc. Pak by těsto tolik nevyběhlo a buchta by mohla být moc mokrá. Takže se řiďte pravidlem „všeho s mírou…“ 🙂

 

Recept (do skleněné kulaté nádoby na fotografiích):

  • 3 žloutky + 1/2 menší skleničky mléka (110 ml) + 6 lžic oleje + 1 necelá sklenička cukru (50 g ) –  zamícháme
  • Pak přidejte plnou menší skleničku pol.mouku (140 g) s míchanou 3/4 pr.do pečiva (i 1/2 stačí)
  • Nakonec přidejte ušlehaný sníh ze 3 bílků

Těsto za ty roky dělám většinou od oka, tak jsem se snažila přivést ho i k vám a vše vážila (+ -)

Vymažte sádlem formu a těsto do ní naplňte. A pak už je to jen na vás… 🙂 A jahody se šlehačkou přidejte k tomu. Určitě si pochutnáte.

Jahody se šlehačkou Jahodové párty+logo  Bublanina+vše+logo

Džem+bublanina+logo   Kousek dortu+logo

 

Bublanina s třešněmi

Odpolední svačinka pod třešní+logo 2

Letošní rok nám toho naše třešeň moc nenadělila. Třešní bylo opravdu málo a do toho byly dost červivé. Údajně kvůli mouše vrtuli třešňové. Potvora jedna… 🙂 Proto jsem letošní jemnou bublaninu nedělala s celým ovocem. Třešně jsem musela nejprve namočit a pak je vypeckovat a překontrolovat. No, když jím sladké, tak s masem ne… 🙂 No a teď ta velká záhada, kterou většina nás neodborníků řeší. Jaký je rozdíl mezi třešní a višní. Přiznám se, že i mě se to občas plete. Třešně jsou nasládlé a křupavější. Višeň je kyselejší třešeň. Tím se prostě řídím.

 

 

 

🙂

Třešeň+logoProtože jsem chtěla dělat bublaninu do menší nádoby, tak jsem dělala trošku jiný recept než je výše:

  • 2 žloutky + 80 ml mléka + 3 lžíce cukru + 4 lžíce oleje.
  • Přidáme 50 g hl.mouky+ 50 g pol.mouky + 4 – 5 g pr.do pečiva.
  • Nakonec přidáme 2 bílky. Jestli chcete mít těsto jemnější, udělejte ho řidší. A pak už je to na vás. Před pečením posypte vanilkovým cukrem. Stačí půl sáčku. Odpolední svačince teď nic nebrání. Při konzumaci třešní dejte pozor na pití mléka a také nepřijímejte velké množství tekutin. Má to projímavé účinky. No, ale jestli chcete hubnout? 🙂 Já jsem nám k bublanině připravila nealko-mojito a byla to pochoutka… 🙂

V troubě    V troubě 2
Odpolední svačinka pod třešní+logo 3     Odpolední svačinka pod třešní+logo