Džem nebo marmeláda? Tak tuhle otázku slýchám snad každý rok, když někomu povím, že dělám džem. Pro některé je to opravdová tajenka a většinou to ani nerozlišují. Od dětství jsem i já žila v představě, že džem je ovocná pochoutka s většími kousky a marmeláda má ovoce rozmixované a lépe se s ní pracuje při natírání lineckého cukroví. Přiznám se, že jsem měla vždy raději marmeládu a proto si rozdíl pamatuji. 🙂
Vstupem do EÚ se informace poněkud pozměnily. Takže dnes je marmeláda pouze taková sladká pochoutka, která je vyrobena z citrusových plodů. Tím je myšlen nejen citron a pomeranč, ale také grep, limetka, mandarinka nebo pomelo.
Takže teď nechám pouze na vás, jak budete své výrobky nazývat. Já se budu snažit zapomenout na mé informace z dětství a vyrobila jsem letos poprvé jak džem s kousky ovoce, tak i džem, který je hlaďoučký tak jak ho vyráběla má babička. Každý jsem vyrobila trochu jinak. Než ale začnete, tak si připravte sklenice a vysušte víčka. Také připravte talířek na testování… 🙂 Nebo raději i teploměr.
Na džem s kousky ovoce jsem použila přírodní pektin (kyselinu citronovou, citron)
1 kg ovoce + 500 g cukru + šťáva z 1 citronu (nebo 1/2 lžičky kyseliny citronové) – ovoce můžete rozmačkat a hned přidat cukr, povařte tak 10 – 15 minut. Těsně před přelitím do skleniček přidejte pektin a povařte dalších 2 minutky. Máte-li teploměr vaříte do 103 °C. Plňte do skleniček, které pevně uzavřeme a otočíme dnem vzhůru na 5 minut. Pak otočte a nechejte vychladnout.
Tento způsob je nejen přírodnější, ale také zdlouhavější. Jahody však určitě nezhnědnou a zůstanou stále krásně červené. Přiznám se, že když pospíchám a někdy dělám džem po nocích, tak využívám sice některými zavrhovaný, ale pro mě osvědčený Gelfix extra. Používám přesně dle návodu a nikdy jsem s ním neměla problém. Chutná výborně.
Na džem, který je jemný – jahody rozmixuji v mixéru, který používám na koktejly.
1 kg ovoce + sáček Gelfixu a cukr přidávám až na konec. Je to opačný postup, takže to prosím pozor. Přiznám se, že mi džem z rozmixovaného ovoce chutná více. A to už nemluvím o tom, jak skvěle chutná s tímto džemem linecké cukroví. 🙂 Skvělý je i obyčejný chléb s máslem a džemem… 🙂 Jako od maminky 🙂
Džem – směs borůvek, malin, jahod a ostružin
Recept je stejný, jen jsem použila směs ovoce, které jsem opravdu důkladně rozmixovala a věřte, že je výborný. Možná i lepší než jen ze samotných jahod. 🙂
Tuhle směs miluje celá má rodina a věřím, že až jednou ochutnáte, budete džem dělat jen v této kombinaci ovoce. 🙂
🙂
A jestli chcete, aby váš džem vypadal pěkně dárkově, můžete použít sadu na zavařování od dr.Oetkra. Děkuji moc Dr.Oetker Slovenská republika. Jejich dárek mě opravdu potěšil. 🙂