Dezerty a zmrzliny

Panna cotta +logo nikon makro

Miluji dezerty a ještě více zmrzliny. Při pohledu na letní dlouhé fronty zákazníků na zmrzlinu, nejsem tedy sama. A tak co si takovou pochoutku vyrobit občas i doma a ještě k tomu využít to, co najdete třeba i doma na zahradě. A tak chuť dezertu Panna cotta z jedné z pražských cukráren mám stále na jazyku a proto mám chuť se do něj pustit.

Panna cotta s jahodami

S tímto italským dezertem se asi nejvíce z celé Evropy setkáte ve Francii a Řecku. Vypadá složitě, ale je jednoduchý. Prostě jen zahřejete na určitou teplotu smetanu, mléko, cukr a pak přidáte želatinu. Ve výše uvedených zemích se často podává nejen s ovocem, ale i s karamelem. Jednou jsem ho v této kombinaci ochutnala v Paříži a byla to opravdu neskutečně skvělá pochoutka.

Tak tuhle dobrotu miluji snad s každým ovocem a nebo s čokoládou a karamelem. Kombinaci ovoce a čokoláda nemám moc ráda a tak vždy musím zvolit jedno nebo druhé. Když použijete čokoládu, dejte místo ovoce karamel nebo javorový sirup. Asi nejvíce se hodí tento bílý krém k jahodám, malinám či borůvkám. Když jsem před několika lety přemýšlela nad receptem, prošla jsem a vyzkoušela nejen ty české, ale i zahraniční recepty. Moc se od sebe nelišily. Někteří přidávají mléko, někdo vodu, ale základ je zhruba stejný. Smetana, želatina, vanilka, cukr. To ostatní je opravdu jen a jen na chuti a fantazii. A tak jsem nakonec zůstala u osvědčeného… 🙂

Panna cotta 2 +logoRecept je pro 3 osoby:

  • necelá lžička želatiny Dr.Oetker – nechat nabobtnat s 2-3  lžícemi vody (6-10 minut)

Mezi tím si připravte základ:

  • Kelímek smetany ke šlehání 200 g (můžete použít i běžnou 12% smetanu).
  • Vanilkový lusk (trošku, ne celý) + 1 vanilkový cukr + 1 lžička krystalového cukru (nemusí být)

 

IMG_2340Vše promíchejte a nechte na sporáku zahřát až do 80 °C. Nesmíte nechat vařit. Pak přidejte nabobtnanou želatinu a rozmíchejte, aby byl krém pěkně hladký. A teď následuje vychytávka. Ale vy si můžete najít svou vlastní… 🙂 Já si připravím 3 mističky. Vyplním je papírovým ubrouskem a vložím do nich kelímek na šikmo. Budete-li plnit do sklenic musíte naklonění vymyslet podobně. A pak už plním malou naběračkou. Opatrně, aby se Vám nezašpinila některá z vedlejších stěn nádoby. Nepotřebujete-li až takový efekt, naplňte úplně běžně do poloviny nádoby. Dejte do ledničky – alespoň na hodinu. Záleží vždy na množství želatiny a hustotě, kterou milujete.

Mezi tím si připravte ovoce, které rozmixujte a oslaďte dle chuti (můžete použít i třtinový cukr). Nakonec naplňte do druhé části nádoby a nechejte dobře vychladit. Klidně i další hodinu.  Nakonec ozdobte mátou a ovocem dle fantazie. Myslím, že tahle pochoutka už moc zdobit nepotřebuje… 🙂

Panna cotta +nápojKdyž budete chtít podávat dezert na talířku, nejprve dejte formičky na hodiku do mrazáku a vymažte malinko olejem. A pak už naplníte a zchladíte. Po ztuhnutí vyklopíte na talířek a polijete ovocným přelivem. Ale to já udělám až někdy příště. Kdyby jste to zkoušeli dřív něž já, pošlete fotky…

🙂

IMG_2374A než vy připravíte dětem tuhle pochoutku, můžete se inspirovat internetem a připravte pro své děti ovocnou zábavu, kterou pak mohou sníst. Tvoření a nápadům se meze nekladou… 🙂