Odpalované těsto

Petra+logo

Odpalované těsto patří mezi jedno z nejvíce oblíbených. Věnečky, větrníčky a různé jiné patří k těm velmi jedlým sladkostem. Vím o čem píšu, protože, když upeču maličké věnečky, většinou zmizí do pár hodin. Nikdy jsem z nich však neskládala ve Francii známou Piece Montée. Jak jsem již napsala v příspěvku, na tohle sladkou věž jsem se připravovala hodně dlouho. Jak se jmenuje tento kus hory v originále je také v příspěvku, ale já si z dovolením ponechám svůj název. “ Sladká rozkvetlá věž“. Důvodem je to, že nedoplňuji odpalované těsto čokoládovými ozdobami, ale květinkami z marcipánu. To bych prostě nebyla já, abych ty sladké květy nevyužila všude… 🙂

Croquembouche (krokenbuš) nebo-li přesněji „křupnutí v puse“ nebo i  „kus hory“ Piece Montée a nyní i Sladká rozkvetlá věž. A protože tento skvost stojí za to ochutnat, níže máte celý recept… 🙂

Recept na těsto:

  • 370 ml polotučného mléka
  • 100 g másla (Hery)
  • špetka soli
  • 8 g cukru
  • 150g. pol.mouky 
  • 80 g hladké mouky
  • 4 – 5 vejec

Odpalované těsto+logoPřipravte si kvalitní hrnec, ve kterém se vám nic nepřipaluje.

Vše dáme do hrnce a na mírném ohni (indukce č 8) rozehřejte.  Poté přidejte 230 g pol.mouky (můžete použít i 150 g polohrubé a 80 g hladké). Míchejte něco okolo 5 minut. Těsto se bude přichytávat na dno hrnce, ale to je u odpalovaného těsta zcela normální. Následně nechejte vychladnout.

Po vychladnutí přidávejte 4 vejce jedno za druhém a šlehejte mixérem. Když vám bude připadat těsto moc husté přidejte klidně ještě jedno vejce. Ale pozor, aby nebylo těsto řídké a na plechu se neroztékalo! Zatím si předehřejte troubu na 180 – 200 °C dle trouby musíte přizpůsobit. Pak si připravte sáček se zdobícím koncem a naplňte těstem. Na plechu vytvářejte malé pusinky tak 2 cm od sebe. Po upečení nechte vychladnout.

Recept na krém:

S ohledem na chuť poskytuji 2 druhy krémů. Výběr je opravdu jen na vás. Klidně na věž můžete použít oba jako já.

  1. Vanilkový pudink uvaříme v necelém půl litru mléka – necháme vychladnout. Mezi tím si připravíme jedno máslo a 150 g cukru – ušleháme. Následně postupně zašleháváme vychladlý pudink.
  2. v hrnci ušlehejte 1 bílek a zašlehejte do něj 50 – 60 g krystalového cukru (dělám většinou ze 4 dávek). Připravte si větší hrnec s vodou (jen po dně) a do něj vložte hrnec s bílky.  Ty šlehejte ve vodní lázni až do 65 – 70 °C.  Sundejte z páry a mírně šlehejte do vychladnutí. Pak zašlehejte opatrně rozšlehané máslo. Kdyby se vám po tomto krém srazil, vložte opět nad páru a šlehejte. Pak šleháme znovu do vychladnutí.

Dokončení:

Pusinky opatrně naplňujte trubičkou vpichem (nejlépe ze spodní nebo postranní části).  Je několik způsobů jak věž vytvořit. Jedna z nich je vytvoření papírového kornoutu, do kterého bude vkládat pusinky od špice, kterou držíte v ruce. Po naplnění – otočte na tác.

Mě osobně se více osvědčilo podobné skládání jako to dělají děti na pískovišti. Vytvoříte si základnu a na ní stavíte další patra až do špice. Můžete si dát doprostřed nějakou pomoc v podobě špejlí. Nakonec ozdobíte dle fantazie. Například karamelové nitě jsou opravdu efektní. Na ty ale pozor. V lednici často stékají a tak budete-li podávat až druhý den připravte je těsně před konzumací. 2 vidličky a cukr v kastrůlku a uvidíte, co dokážete. Je to skvělé… 🙂 A jestli se do toho pustíte, dejte vědět jak vaše sladká věž dopadla. 🙂

 

Věnečky pro začátečníky Dr.Oetkra 3  Věnečky+logo