Fraisier

Fraiser mobil+logo

fraisier+logoStejně jako makronky a Le mille – feuille, tak i Fraisier patří mezi nejznámější francouzské sladké pochoutky. Dort je oblíbený pro jemnou chuť jahod, piškotu a krému spojenou s jemně vyváleným marcipánem. Jahody tvoří tak výraznou ozdobu dortu, že není potřeba ho více zdobit. Jenže já ty sladké květiny prostě miluji, tak je většinou použiji.

Pomůcky: ráfek o průměru 15 cm

 

 

 

 

Sirup z bílého rumu

  • 40 g vody
  • 60 g cukru krystal
  • 2 lžíce bílého rumu (může být i jiný alkohol – višňovice)

Cukrářský krém

  • 165 ml mléka
  • 45 g cukru krystal
  • 3 žloutky
  • ¼ vanilkového lusku
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 1 plátek želatiny

Piškot

  • 100 g hl.mouky
  • 100 g krystalového cukru
  • špetka soli
  • 4 vejce

Máslový krém

  • 24 g vody
  • 90 g cukru krystal
  • 3 žloutky
  • 185 g másla

Na dokončení

Jahody, potahová hmota dle chuti, nebo marcipánová hmota běžně k dostání v obchodech, jedlá ozdoba dle fantazie. Také je možné ozdobit 1 ušlehaným bílkem.(Recept na bílek str…)

Sirup

Nejprve si připravte sirup. Ten můžete i několik dní skladovat v lednici. Všechny ingredience svařte a nechte vychladnout. Můžete ubrat i zvýšit cukr i alkohol dle chuti.

Korpus

Žloutky a cukr vyšleháme do světlé pěny, do které vmícháme mouku. Nakonec přidáme vyšlehané bílky se solí. Připravíme si pečící papír. Na něj namalujeme obrys tvaru dortu 2x. Papír otočte nákresem na plech a těsto na papír natřete. Pečte v předehřáté troubě na 170 °C asi 15 -20 minut do světlého zhnědnutí. Nechte vychladnout a pak vykrojte tvar, který potřebujete přímo okružím formy, do které budete dort plnit. Jeden tvar necháme ve formě a bude tvořit dno. Druhý využijeme k přikrytí dortu. Jako korpus můžete využít i linecké těsto (str.      ). Obě varianty jsou vhodné.

Krém cukrářský

Želatinu namočte do 1 dcl vody. Nejprve vyšlehejte ½ cukru se žloutky do světlého krému. Následně přidejte prosetý škrob. Druhou ½ cukru s vanilkou svaříme s mlékem. Poté přidejte změklou želatinu bez vody. Zamíchejte. Po lžících opatrně přidávejte horké mléko k ušlehaným žloutkům. Následně spojte obě části a na nízký stupeň zahřívejte za stálého míchání do zhoustnutí tak 3 až 4 minuty. Odstavte a přikryjte potravinářskou fólií. Po mírném vychladnutí dejte do lednice alespoň na 3 – 4 hodiny.

Krém máslový

Žloutky šlehejte do světlé pěny a zvětšení objemu. Máslo nakrájejte na malé kostičky. Vodu svařte s cukrem na 120°C. Poté slabým pramínkem zašlehávejte do připravené žloutkové pěny. Šlehejte 1 až 2 minuty. Postupně zašlehávejte kostičky másla až do vychladnutí.

Mušelínový krém

Vznikne postupným zašleháním dobře vychlazeného cukrářského krému do máslového krému.

Příprava+logoKompletace dortu:

Dno dortové formy vyjmeme a nahradíme ho jedním plátem piškotu. Nebo použijte jen ráfek průměr 15 cm. Potřete jemně vychlazeným sirupem. Strany formy pokryjeme pečícím papírem. Jahody přepůlíme, omyjeme, lehce osušíme a přiložíme k papíru řeznou stranou. Mušelínový krém naplníme do formy a především i mezi jahody tak, aby se jahody zakryly. Máte-li jahod větší množství, je možné je postavit celé i do vnitřku dortu. Na vrch přiložte druhý plát piškotu, který potřete sirupem a dejte do lednice. Nejlépe přes noc.

Druhý den lehce odejměte formu, odlepte papír a uhlaďte případné hrbolky na krému. Vyválejte marcipán na slabounký plát ne více než 2 mm. který si můžete předem obarvit. Vykrojte dle tvaru formy a položte na piškot, který marcipánem zakryjete. Můžete ozdobit i ušlehaným bílkem. Zdobení je už jen na vaší fantazii. Ozdobte ovocem nebo cukrovou ozdobou. Chcete-li mít dort odlehčený a ne tak sladký, marcipán můžete vynechat.

Fraisier mobil malý 2 retro+logo      Fraisier nikon detail+logo