Fraisier

Fraiser mobil+logo

Gurmet časopisV cukrářských soutěžích jsem do určité doby neměla takové štěstí, abych vyhrála, ale výzvě v časopisu Gurmet nešlo odolat. Skvělá chuť jahod, piškotu a krému spojená s jemně vyváleným marcipánem. Marcipánový design je mou relaxací po náročné práci a proto jsem ho s výzvou spojila. Všechny květiny na dortu jsou s marcipánové hmoty (růže a listy). Škoda jen, že jsem musela koupit jahody v obchodě. Při výzvě byly na zahrádce jen květy jahodníku. Ale až se zahrádka začervená, zkusím dort určitě znovu. Byl skvělý na chuť a efektní na vzhled.

Nikde jsem ve výzvě nenašla napsáno, že se nemohu přihlásit do soutěže dvakrát. A protože nám dort Fraisier velmi chutnal, měl hned po týdnu reprízu v menším provedení. Přidala jsem jen o malinko více želatiny, aby lépe držel krém a byl opravdu úžasný. Škoda jen, že časopisy vyhlašují soutěže bez přesných pravidel, ale vnitřní pravidla, která nejsou zveřejněná, existují a tak byl zařazen jen jeden z mých zaslaných dortů. A tak je oba spatříte jen na blogu. Tučný text obsahuje ingredience.

Příprava+logoRecept korpus:

6 vajec (žloutky a bílky oddělte) + 150 g krystalového cukru + 150 g hl.mouky + špetka soli 

Žloutky a cukr vyšlehejte do světlé pěny, do které vmíchejte mouku. Nakonec přidejte vyšlehané bílky se solí. Připravte si pečící papír na dva plechy. Na něj namalujete obrys tvaru dortu (kruh ovál, čtverec apod.) Papír otočte nákresem na plech a těsto na papír natřete. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 -20 minut. Nechejte vychladnout a pak vykrojte tvar, který potřebujete přímo okružím formy, do které budete dort plnit.

Recept krém:

  • žloutková směs  – 3 žloutky + 50 g cukru + 30 g kukuřičného škrobu-důkladně promíchat
  • 250 ml pln.mléka + vanilka (semínka z 1 lusku) přiveďte k varu a následně tenkým pramínkem za stálého míchání lijte do žloutkové směsi. Nalijete zpět do kastrolu a za stálého míchání na mírném ohni nechte zhoustnout. Po zhoustnutí přelijte do mísy, přetáhněte potravinářskou fólií a nechte vychladnout.
  • Po vychladnutí nechte 1 lžíci vody+ 7 g práškové želatiny nabobtnat. Ve vodní lázni nahřejte 3 lžíce žloutkového krému a nabobtnanou želatinu a smíchejte. Toto vmíchejte do žloutkového krému. Nakonec opatrně přidejte i 250 g vyšlehanou smetanu.


Kompletace dortu:

Dno dortové formy vyjměte a nahraďte jedním plátem piškotu. Strany formy pokryjte pečícím papírem. Jahody přepulte, omyjte, osušte a řeznou stanou přiložte k formě. Krém naplňte do formy a především mezi jahody tak, aby se jahody zakryly. Na vrch přiložte druhý plát piškotu a dejte do lednice. Nejlépe přes noc.

Druhý den odejměte formu, odlepte papír a očistěte. Vyválejte marcipán na slabounký plát (2- 3 mm), který si můžete předem obarvit. Vykrojte dle tvaru formy a položte na piškot, který marcipánem zakryjete. Zdobení je už jen na vaší fantazii… 🙂

Fraisier mobil malý 2 retro+logo      Fraisier nikon detail+logo