Cukrové květiny a jejich tvoření mě úplně uchvátilo. Může za to nejen internet a výsledky zahraničních cukrářů, které už několik let sleduji, ale možná i můj první kurz. Připadala jsem si na něm jako největší nemehlo. Lektorka se mě nejprve zeptala proč chodím na kurz pro pokročilé, když nemám základy. Bylo mi fakt nepříjemně. A pak mě neustále opravovala. Domnívala jsem se, že několikaletá zkušenost s pečením mi přece stačí. Chyba. Pečení a sladký design je úplně něco jiného. Dnes jí úplně chápu. A právě na svém prvním kurzu jsem si řekla, že musím téhle lektorce ukázat, že i já sem patřím. Byla ze mě zpočátku úplně na nervy, ale postupně jsme si na sebe zvykly a já se na její kurzy šíleně těšila. Byly to okamžiky nádherného relaxu. Připomínalo mi to chvilky, když jsem byla malá. Den, kdy jsem neměla žádné povinnosti a mohla si malovat, modelovat a věnovat se různým ručním pracím. Dnes to vnímám jako úplné vytržení z reality. Ano, to jsou pro mě kurzy sladkého designu. A tak jsem začala jednu kytku za druhou.
Nikdy jsem na dort nepoužívala živé květiny. Snažila se dorty zdobit jinými způsoby, ale cukrové květiny byly úplný luxus. Prostě něco, co dorty povýší někam na úplně jinou úroveň. A nejde jen o dorty. Můžete jimi zdobit různé jiné sladkosti, nebo je jen tak věnovat někomu jako dárek. Většina žen v mé blízkosti mají cukrovou květinu v bytě jako dekoraci už nějaký ten rok. Květiny působí jako živé.
Jako největší úspěch považuji zatím 3.místo na Cukrářském festivale v Jihlavě:
Další tvoření:
A na závěr moje první vyrobená kytka – leknín. Mám jí stále a opečovávám jí jako vzpomínku na lektorku Julii… 🙂
Hodně lidí se mě ptá, jestli na blogu umístím nějaké ukázky výroby květin. Možná něco opravdu jednoduchého, co může použít i začátečník. Ale květiny, které jsem se naučila na kurzech, není možné ukázat jen v pár krocích na webu. Kurzy jsou někdy i několika denní a jsou i poměrně finančně nákladné. A také s ohledem na ty, kteří mě učili, musím opravdu pečlivě zvážit, co zveřejnit a co ne. Nebylo by to ode mě profesionální. 🙂