Cukrové květiny ano, to je to, co povýší snad každou sladkost. Cukrová květina je něco, co mě snad nikdy nepřestane udivovat. Nejen svou nádhernou sladkou vůní, ale především svou jemností. Z rukou opravdových odborníků vypadají ty cukrové jako by byly živé. Někdy těžko poznáte rozdíl. Až, když se přiblížíte a zaostříte, tak vás udiví, jak je ta ruční práce úžasná. A to je to, co každý dort posune o třídu výš. Takto ozdobený dort je nádherným úkazem toho, jak moc jsou ruce některých tvůrců schopné. Práce na výrobě cukrových květin je něco, co se dá jen těžko převést na peníze. Jednou jsem slyšela takový opravdu laický odhad, že výroba jedné květiny se pohybuje od 400,- Kč výše. Proto už se dnes ani nepodivuji cenám některých svatebních dortů. A tak většina cukrářů cukrové květiny na dorty zjednodušuje a nebo ani nedává. Jsou i cukráři, kteří cukrové květiny vůbec neumí vyrobit.
Pro mě je výroba těchto květin „koníčkem“ a relaxem. Proto jsem minulý víkend (14.-15.5.) nemohla promarnit kurz pořádaný Julií Alexovičovou, která pozvala do České republiky jednoho z nejvýznamnějších osobností tohoto oboru. Člověka, který vydal několik knih a jezdí po celém světě se svým neuvěřitelným „cukrovým talentem“. Je to opravdu zajímavá zkušenost vidět jak Alan Dunn pracuje. Velice příjemný člověk se smyslem pro humor a preciznost své práce. Nádherný kurz, který dle mého není pro začátečníka, ale pro ty, kteří už mají alespoň nějaké zkušenosti s cukrářským designem. Účastníci kurzu z Česka, Slovenska, Ruska, ale i s Itálie, byli nadšeni. A já jsem si mimo mnoho dalších nových zkušeností jak pracovat s cukrovou hmotou, odnesla i některé další poznatky. A proto, obklopujte se lidmi, kteří vás motivují, „nabíjí“ a jsou lepší než jste vy sami. Pak i vy na sobě stále pracujete a můžete být zas o něco lepší. A teď už mi zbývá jen vše vstřebat a začít trénovat… 🙂
Byl to úžasný víkend… 🙂