Pampeliškový med

Poampeliškový med sada+logo

2015 2Jakmile začne mít naše zahrada všude žluté puntíky, je potřeba vyrazit a některé prostě nasbírat. Ano, myslím tím pampelišky. S příchodem jara jsou úplně všude, ale doporučuji nesbírat ty u silnice. 🙂 Louka, nebo nejlépe vlastní zahrada, bude to správné. Pampeliška nebo také smetanka lékařská je květina, která má své nepochybné místo v lékařství. Žlučník, ledviny, žaludek, únava, pročištění krve apod. S tím vším nám může tahle květinka pomoci.

Snad každá holčička určitě někdy natrhala a vytvářela pampeliškový věneček na hlavu. I já jsem si ho po letech zapletla, ale především jsem si žluté kvítky natrhala pro med. Bylo jich přesně 600. Protože, když už něco dělám, tak ve větším. To, co vyrobím, používám také jako dárky pro nejbližší a kamarády. Pampeliškový med se jim určitě bude na podzim nebo v zimě hodit. 🙂

Recept mám od mé mamky, která dělá med už dlouhá léta. To bych ale nebyla já, abych si ho zas něčím nevylepšila.

Recept:

  • 600 květů pampelišky + 2 l vody přiveďte do varu a vařte  přes půl hodiny
  • Pak přeceďte a přidejte 1 kg třtinového cukru + 300 – 400 g krystal cukru + 2 omyté a nakrájené citrony + 1 nakrájený pomeranč + 1/2 sáčku van.cukru (možné i celý)
  • Vše vařte 1 hodinu. Opět přeceďte a vařte další necelou hodinu.

Pampelišky vařím běžně na sporáku v hrnci, ale už přeceděný med vařím necelé 2 hodiny už pouze v robotu. Míchání mám nařízené na trojku a nemusím se vaření vůbec všímat.

Ještě horké plňte do malých skleniček. Otočte je dnem vzhůru a nechte vychladnout. A pak se dekoraci meze nekladou. 🙂

Vaření pampelišek  Vaření medu

Med+logo  Detail+retro+logo

A pospěšte, aby jste si na med nevzpomenuli, když už bude pozdě… 🙂

DSC_0447