Listové těsto

Listové+ nové logo

Jhodové taštičky+logo

LISTOVÉ TĚSTO S JAHODAMI

Musím přiznat, že listové těsto ať hotové koupené, nebo dělané doma zbožňuji. Můžete s ním vytvářet spousty dobrot, které jen tak neomrzí. Já jej využívám jak na slano, tak i na sladko. Nejraději ho mám s jahodami, jablkem a hruškou a proto si dnes ukážeme pár nápadů. Dělané domácí těsto můžete využít z receptu na kremrole, ale nemusíte těsto mlátit 1/2 hodiny. Stačí pouze vícekrát rozválet. A pak už se nápadům meze nekladou.

Na listové těsto používejte jen čerstvé ovoce, nebo povidla z ovoce. Nepoužívejte mražené. Způsobuje to rozmáčení těsta, kratší trvanlivost a nevzhlednost sladkosti. Když nezůstanu u běžného štrúdlu, tak tvořím kapsy, kytičky a nebo různé jiné tvary. Pod jahody nasypu malinko vanilkového cukru. Dává to tomu lepší chuť. Na jahody někdy nasypu drobenku (jako na koláče), nebo po upečení použiji zrcadlovou polevu, která je běžně k sehnání v cukrářských obchodech. Jahody pak mají lesklý vzhled a lépe vypadají. Můžete je také posypat drcenými pistáciemi. Už se nemůžu dočkat, až se nám na zahrádce začervenají. Hned se zas do něčeho zajímavého pustím a přidám fotografii. Zatím zkuste to, co já a budete se po téhle jednoduché sladkostí olizovat.

IMG_0583  IMG_0654

IMG_0656        12810101_1178211038879256_1822857125_o

Vyktajování listovéhop těsta-plněné kytičky      Jahodové kytičky z listového těsta 5

Uzlíky s jahodami: 

Uzlíky s jahodami+logo 2  Uzlíky

ŠTRŮDL nebo ZÁVIN

Upravený+repto+LOGOTaké vám zbyla loňská jablka a na běžnou konzumaci už nejsou moc vhodná? Není nic lepšího, než je využít na nějakou sladkou dobrotu. Mezi jednu asi z nejoblíbenějších patří štrůdl.

Zavinuté tažné těsto naplněné jablky pochází údajně z Rakouska. Správně by do těsta měly dávat kvalitní jablka, ale jaké jablko by mělo být kvalitní, než to z vlastní zahrady… 🙂 Asi každá z žen, která je pracovně vytížená, využívá kupované listové těsto. Já jej využívám také velmi často, ale dnes jsem připravila těsto, které naleznete v receptu u kremrolí. Někdy je fajn udělat změnu. Jablka okrájejte, nastrouhejte na hrubo. Přidejte vanilkový cukr, Štrůdlík+LOGOskořici a namleté ořechy. Zavinete a potřete rozšlehaným vajíčkem. A na závěr (až po upečení, před pocukrováním) můžete doplnit pekanovými ořechy. Je skvělé, že už je i u nás tento druh ořechu pocházející ze Severní Ameriky, k sehnání. Dodá vašemu štrůdlu výbornou chuť… 🙂

 

 

 

Listové těsto s jablkovými povidly

jablkove-hodylogoTento nápad jsem někdy v minulosti zahlédla na internetu. Domnívala jsem se, že si to budu určitě pamatovat a proto jsem si obrázek ani nikam neuložila. No, opak je pravdou. Docela jsem si pohrála, než jsem na to prořezávání přišla. Takže děkuji „neznámému vynálezci“, protože to pečení byla opravdu super zábava. Moc mě to bavilo. Hlavně, když už jsem měla svá vlastí uvařená jablková povidla. Není nad to být připraven… 🙂 Byla jsem do toho pečení tak zapálená, že jsem úplně zapomněla pořizovat fotodokumentaci. Takže při příštím tvoření doplním o postup… 🙂 A to věřte, že to nebude za moc dlouho. Takovou dobrotu brzy zopakuji… 🙂 Hlavně nezapomeňte jablka posypat skořicí a vanilkovým cukrem. Ať už budete tvořit prořezané zavinovačky, nebo plněné trubičky, tečkou k jablkové chuti jsou ořechy. Buď pistáciové nebo pekanové. Dodají sladkosti skvělou chuť… 🙂

 

hvezdice-logo       listove-spicky-s-jablkovymi-povidlylogo

Postup:

img_3818 img_3819 img_3820

 

Listové preclíky s javorovým sirupemprecliky-na-sladkologo

listove-precliky-s-javorovym-sirupem-a-zrnickylogoListové těsto rozválejte na pruh a ten rozkrájíte na proužky asi 4 cm. Následně každý proužek stočte do tvaru preclíku. Potřete javorovým sirupem a posypte vanilkovým cukrem. Nakonec můžete stejně jako já posypat různými zrníčky a mletými pistáciemi. Dejte péci na horkovzduch a hned po vyndání z trouby opět pokapte sirupem a nechte vychladnout… 🙂 Jednoduchá a rychlá sladkost, na kterou můžete využít i kupované listové těsto. Domácí je ale domácí… 🙂

Listové těsto s jablky a pekanovými ořechy

nikon-2-retrologoJablka zbavte slupky. Můžete nahrubo nastrouhat, nebo jen tak nakrájet na nudličky. Ty pak na pár minut zakapete citronem a zasypte skořicovým cukrem.  Z rozváleného listového těsta nakrájejte čtverečky. Ty přendejte na plech pokrytý pečícím papírem. Na každý čtvereček dejte jablka a doplňte z každého rohu ořechy. Na závěr malinko posyptee vanilkovým cukrem.

 

 

nikon-detail-logoPečte na 175°C do zhnědnutí. Pozor ať nespálíte ořechy. Neměly by pak tu správnou chuť. Vychladlé čtverce můžete pocukrovat a pokapat javorovým sirupem. Počítejte s tím, že tohle vám moc dlouho nevydrží. Je to pochoutka, na kterou chytnete závislost… 🙂

 

 

ctvereckylogo ctverecky-2-logo

Jablka v listovém sáčku

nikon-rozkrojene-jablkoTento nápad není z mé hlavy, ale tak trochu jsem si jej půjčila od své mamky. Oloupané jablko zabalte do vyváleného čtverce listového těsta. Tento čtvereček před zabalením posypte skořicí a vanilkovým cukrem. Na závěr zavažte provázkem, potřete rozšlehaným vajíčkem. Pečte v troubě do zhnědnutí těsta při 165°C. Po mírném vychladnutí pocukrujte. Podáváme na talířku s vyšlehanou šlehačkou posypanou mletými ořechy. Kdo miluje štrudl nebo žemlovku, určitě si pochutná na efektní sladkosti. 🙂

nikon-jablko-detajl  nokon-jablko-v-kosilce

Mini kapsy s tvarohem

17690262_1556379597729063_1735396869_n 17757898_1556379504395739_1308152692_n malé

Malé kapsy+logo  Malé 2 Malé 3