Linecké těsto

Kytičky+logo

Linecké slepovanéTohle těsto miluji už od dětství nejen já, ale celá má rodina. 🙂 Tvořím z něj všelijaké sladkosti a někdy i opravdu experimentuji, co všechno tenhle druh těsta vlastně snese… Nepoužívám ho jen o vánocích, ale i během roku na různé víkendové rychlovky. V průběhu let jsem vyzkoušela mnoho variant lineckého těsta, ale nakonec jsem došla ke zjištění, že níže uvedený recept je pro nás ten, který nejvíce chutná… 🙂 Takže těsto je u všech sladkostí stejné, jen vždy o nějakou příchuť chutná jinak. Jednou jako sušenky, jindy jako jahodový zákusek či ovocný koláč. 🙂

Recept na těsto

210 – 250 g hladké mouky (Babiččina volba – křehké těsto, je nejlepší)

140 g másla nebo Hery ( máslová je skvělá)

70 g cukru moučka + 1 vanilkový cukr

2 žloutky + citronová kůra z 1/2 citrónu a citrónová šťáva z 1/4 citronu

Vše zpracujte v hladké těsto a nechejte odpočinout v lednici 15 -30 minut.

🙂

Linecké těsto dělám většinou ze 4 dávek a tak všechny ingredience vynásobte 4.

Drahenické kytičky

Kytičky+logo 2Drahenické kytičky je můj originální vlastní recept, který jsem vymyslela někdy před 20 lety. Takže jestli jste se s ním někdy setkali, tak je to nějaká má kopie. Zeptáte-li se kohokoliv z mého okolí na „kytičky“, každý ví oč jde. Všichni je znají a milují. Je to jedna z mála sladkostí, která zmizí ze stolu, než stačíte všechny hosty přivítat. Důvodem je jejich vláčná a originální chuť. Nechce-li se vám péci dort, udělejte kytičky a uvidíte… 🙂 Nejsou přeslazené, ale velmi osvěžující. Nevím, jak vaše děti, ale ty naše vždy nejvíce zbožňovaly linecké těsto na různé varianty. A tohle budou milovat i ty vaše .

 

StrojekVše zpracujte v hladké těsto a necháte odpočinout v lednici 15 -30 minut. Přiznám se, že když už dělám tohle těsto, zadělám ho minimálně ze 4 dávek… 🙂 Těsto plňte do strojku viz.vlevo a dejte do něj přesně vzorek dle obrázku. Na plech vytvářejte kytičky a pečete do jemného zhnědnutí . Nechte do druhého dne uležet. Někdy i 5 dnů. Většinou peču jeden týden před akcí a podáváním.

Recept na krém: 1 máslo + 15 dkg cukru + 1 uvařený pudink (jen 350 ml mléka).Želé

 Po vychladnutí pudinku opatrně smícháme a pak trubičkou zdobíme  na kytičky. Po nazdobení krémem, uvařte si dle návodu na sáčku červené Dort-želé (viz.obrázek). Pak už pracujte rychleji. Z mrazáku vyndejte jahody a každou rozkrojte a zmrzlou položte na krém. Kdyby se želé vychladilo moc, přiohřejte. Pak si nasaťe na ruku igelitovou rukavici ( to, aby se vaše ruka neobarvila) a namáčejte kytičky jahodou dolů v želé. Nenamáčejte spodní část kytiček. Linecké těsto by mělo zůstat suché. Hned dejte do lednice. No a při akci dejte na stůl až všichni dorazí, nebo ti poslední nemají šanci ochutnat… 🙂

Sladké košíčky a jahodami+logoVanilkové košíčky plné jahod

Linecké těsto (viz recept výše) rozválejte na silnější placku. Vykrojíte kytičky, nebo kolečko a vložíte jej do formičky na košíčky. Položte na plech a nechte upéci. Košíčky nechte vychladnout. Nejlépe je udělat i týden předem.

Až  si budete připravovat máslový krém – recept výše, odeberte si malinko pudinku, který dejte na půl lžičky na dno košíčku.

🙂

IMG_2418Následně si připravte krém. Část krému odeberte a přichuťte pastou z pistácií. Můžete použít i jiný krém (bílkový apod.)., nebo jen pudink. Také vezměte pár jahod a rozmixujte s cukrem. Nabírejte půlku lžičky a dávejte na pudink do košíčku. Následně nazdobíte košíčky krémem. Fantazii se meze nekladou. Na špičku posaďte menší jahůdku a nakonec pocukrujte a vložte do lednice.Krémem a ovocem košíčky zvláční až tak druhý den.

Košíčky s jahodami komplet+logo-zelenkavé  Košíčky s jahodami komplet+logo z blízka

 

🙂

Rebarborový koláč

S příchodem jara se vždycky těším na první zeleninu ze zahrádky a tím je rebarbora. Do června si jí opravdu užívám. Jak pro její jemnou zajímavou chuť, tak pro její obsah různých vitamínů ( B). To je ale jen do června. Pak se odborníci schodují, že chuť není tak jemná a po několika ořezáních obsahuje kyselinu šťavelovou odvádějící vápník z těla. Proto využívám květen a červen k jejímu zpracovávání. Veliké listy odříznu a stopky oloupu. Krájím opravdu na droboučké kousky, které pak v míse prosypu vanilkovým cukrem. Pak už se nápadům meze nekladou. Koláče, džemy, zmražení, nebo jako náplň do buchet.

Já jsem nakonec zvolila kombinaci s lineckým těstem. Těsto vyválíme na placku do kruhu, silnou dle chuti. Já nechávám tak 4 až 5 mm. Po okrajích můžete zaplést copánek a ten potřít rozšlehaným vejcem (nemusíte). Posypejte rovnoměrně kousíčky rebarbory (ne moc silně) a posypte žmolenkou nebo vanilkovým cukrem. Žmolenka: sádlo, cukr moučka a pol.mouka. Vytvořte rukou sypkou směs. Dejte péct do zhnědnutí okrajů. Po vyndání z trouby posypte například namletými pistáciemi a cukrem. Nebo umytými prstýnky slupek. Ty vytvoří efektní ozdobu. 🙂 Určitě vás ta chuť dostane. 🙂

Linecký koláč s rebarborou 2+logo  Linecký koláč s rebarborou- detail  Linecký koláč s rebarborou ROZKROJENÝ+logo

🙂

Borůvkový koláč se sněhem+logoBorůvkový koláč se sněhem

Linecké těsto (recept výše) rozválejte na do kruhu a okraj ozdobte. Posypte borůvkami a pak vykrájejte proužky, kterými ozdobte borůvkový koláč. Dejte péci. Já jsem tentokrát vyrobila tyto koláče dva a ten druhý jsem ozdobila bílkovým sněhem.

Recept: Svařím 30 g vody s 110 g krystalového cukru na 160 °C. Mezi tím si začněte šlehat 2-3 bílky a rozvar následně do bílků vmíchejte a to až do vychladnutí. Nazdobte koláč dle fantazie.

Já jsem po nazdobení ještě pokapala javorovým sirupem. No sladká bomba.

🙂

Ostružinovo - borůvková pochoutkaLinecké koláčky s lesním ovocem:

Upečená linecká kolečka nechejte tak týden odležet. Následně si připravte krém na nazdobení (naleznete jej v kategorii makronek (ty fialové). Až nazdobíte krémem, dozdobte lesním ovocem. Nejlepší jsou ostružiny s borůvkami. A jestli vám zbylo trochu ovocného rozvaru, vytvořte na ovoci tu sladkou kapku nakonec. Nechejte vychladit a následně podávejte. Ta úžasná chuť čerstvého ovoce v kombinaci s krémem a lineckým těstem. To budou všichni milovat. 🙂

🙂

Sušenky vanilkové, maěle modrá+logoVanilkové a kakaové máslové sušenky 

Jestli  milujete tzv.Club sušenky z obchodu, tak tahle varianta vám je všem připomene. Do receptu výše dám o malinko více másla a o 1 žloutek navíc. A pak už stačí využít tvořítko z Tescomy. Při vykrajování je potřeba neustále prosypávat hladkou moukou, jinak se na tvořítko těsto přilepuje. Po upečení nechejte sušenky několik dní uležet. Je to jako s vánočním cukrovím, týden po upečení jsou nejlepší… 🙂

 

 

Sušenky kakaové+logo barva Sušenky vzory a tvořítko +logo Sušenky vzory+logo barva

 

Vanilkové preclíky sypané třtinovým cukrem

Sladké vanilkové preclíky+logo Sušenky vzory 3+logo

Sušenky vzory 2 +logo

Linecké s jablky

Tahle podzimní  pochoutka se strouhanými jablky je taková nedělní rychlovka. Skořice, vanilkový cukr a pekanové ořechy jsou opravdu nutností. Jinak se připravíte o neuvěřitelnou směs chutí, které k sobě patří jako sladkosti do vaší kuchyně. 🙂

linecky-kolac-s-jablkem-logo-3 linecky-kolac-s-jablkem-logo

linecky-kolac-s-jablkem-logo-2  jablkove-hodylogo-2

Další varianty….

detaillogo detail-2logo mini-kolace-s-jablky-a-pek-orechylogo

mini-kolace-s-jablky-a-pek-orechy-2logo zakusek-s-jablky-a-pek-orechy-2logo zakusek-s-jablky-a-pek-orechylogo

S jablky a mandarinkami…

linecke-s-jablky-mandarinkou-a-pek-orechy-2logo linecke-s-jablky-mandarinkou-a-pek-orechylogo nokon-jablko-v-kosilce

 

 

🙂

Sušenky s čokoládou

IMG_1752Z ovoce mám asi na jaře nejraději hroznové víno. Jeho využití ve studené kuchyni  je opravdu velké. Ale asi nejraději ho mám jako doplněk sušenek. Je to taková dobrá kombinace při konzumaci sladkostí. Nesníte sušenek tolik a víno poskytuje skvělé osvěžení.

Sušenky máčené v 70% čokoládě a posypané strouhanou bílou čokoládou jsou opět vyrobené z lineckého těsta. Počítejte pouze s tím, že je musíte připravit tak týden před konzumací, aby se pěkně rozležely a byly opravdu vláčné. Je to dobrá chuťovka jen tak na nedělní relax na zahradu … 🙂

Sušenky můžete nazdobit i oříšky, karamelem nebo čokoládou.

Hnětynky s karamelem malé+logo  čtyřlístky 2+logo

Valentýnská srdíčka s marcipánem a jedlým papírem:

Srdíčka nikon 3+logo Srdíčka nikon 4 Srdíčka nikon 2

Tisk nikon 2+LOGO  Tisk nikon+logo

O sušenkách více v sekci Malované sušenky a jiné.