Kynutá těsta

Jahodové koláče+logo

Kynuté těsto, je přesně to těsto, co má mamka nikdy moc nedělala. Možná si myslela, že budeme kynout taky a tak pekla bábovku, štrúdl, perník atd. A já ho tak moc milovala. 🙂 Takže tohle byla snad první věc, do které jsem se pustila. Mám spousty různých receptů, ale nejvíc se mi osvědčil recept od maminky mého manžela. Dělám ho opravdu už  roky a všem moc chutná. Tak uvidíme, zda si ho oblíbíte i vy.

Níže naleznete i úplně speciální recept z lískooříškové mouky.

Recept na jemné kynuté koláče:

  • 150 g másla (nebo Hery) spojte s 75 g cukru(je jedno jaký)
  • 3 žloutky+ 1 vanil.cukr+ špetka soli + citr.kůra – vše promíchejte
  • do 1/4 l mléka přidejte 1 kostičku droždí  a zahřejte (nesmí být horké, jen jemně vlažné)
  • Pak spojte vše dohromady a přidejte lžíci rumu
  • Nakonec přimíchejte 200 g hl.mouky a 200 pol.mouky a zpracujte v hladké těsto, které necháme vykynout. Někdy se čas kynutí odvíjí od kvality droždí, nebo mouky. Je to různé. Až uvidíte, že by těsto vylezlo ven z mísy, je ten správný čas. Pozor na pohádku hrnečku vař. Jednou jsem těsto nechala kynout přes noc a byly jsme v kuchyni jako v té pohádce… 🙂
  • Koláčky můžete tvarovat maličké nebo jako vaše dlaň. A nebo dejte těsto na celý plech.
  • Těsto potřete rozšlehaným vejcem a pak už zbývá jen plnit.

Můžete si rozehřát troubu na 170°C.

  • Plnit je můžete tvarohovou náplní (tvaroh+van.cukr, žloutek), nebo povidly, rebarborou (zelenina), ovocem – i zmraženým. Koláčům to vůbec nevadí.
  • Na závěr je můžete posypat drobenkou, kterou připravíte ze sádla, moučkového cukru a pol.mouky.
  • Pečte dle vaší trouby. Nejprve méně a pak můžete přidat i na 190 stupňů.

 

Zabalený koláč se švestkami a kynutý šnek plněný švestkami sypaný drobenkou a mletými pistáciemi 🙂

Švestkový koláč s pistáciemi+logo Švestkové hody+logo 3 barva Švestkové hody+logo 2 barva

Švestkový šnek+logo Švestkový šnek+logo 2

Rebarbora, borůvky, jahody, maliny a meruňky…

Velký+logo   Rebarbora a borůvky+logo

IMG_0731   Jahodové koláče

Koláče- borůvky a maliny 2  IMG_0759

Borůvkové koláče+logo 2  Borůvkové koláče+logo

koláč 4    koláč 5+logo    Koláče- borůvky a maliny

Svatováclavské koláčky a velké koláče:

posvicenske-kolacky-tvarohove-nikonlogo posvicenske-kolacky-nikonlogo

posvicenske-kolacky-2logo  posvicenske-kolackylogo

posvicensky-kolac-velkylogo posvicenska-svacinka

Kynuté těsto z lískooříškové mouky


Recept: 

  • 70 g Hera máslová
  • 40 g cukru moučka
  • 2 žloutky
  • špetku soli
  • citronové kůry dle chuti ( nemusí být)
  • 180 ml mléka
  • 1/2 kostky droždí
  • 80 g pol.mouky
  • 80 g hl.mouky
  • 50 g lískooříškové mouky
  • 3 lžíce rumu

Borůvkový koláč s tvarohem a mandlemi+logoŽloutky, máslo, sůl, cukr a citr.kůru utřeme. Pak zahřejeme mléko a droždí. Vlažné vlijeme do utřené hmoty. Následně přidáme mouky za sebou tak, jak je v seznamu. Na závěr přidáme rum. Těsto dobře zpracujeme. Necháme vykynout. Dle teploty v místnosti až 1 hodinu.

A pak už je na vás, zda uděláte mini koláčky, nebo velké koláče. Těsto se prostě hodí jak k tvarohu, povidlům, nebo i k ovoci. Nezapomeňte před naplněním potřít rozšlehaným vejcem a nakonec po naplnění posypat žmolenkou. (Moučkový cukr, pol.mouka, sádlo – vše rozmělnit v ruce. )

 

Žádné komentáře

Zanechte odpověď