APEROL SPRITZ FOO BLOG ROKU 2015 – „předkrm“

Nezařazené
Aperol

Cinzano- retroBlog je zatím tzv. „v plenkách“, ale neodolala jsem výzvě na internetu pod názvem „ Aperitivo Moment“ –duben 2015 pořadatele soutěže APEROL SPRITZ FOO BLOG ROKU 2015. Důvod byl jednoduchý. Nejen mezi nejbližšími, ale i v kanceláři, kde pracuji, jsem známá tím, že miluji CINZANO a po loňském létě už i APEROL…  A tak jsem po letošní dubnové narozeninové oslavě měla najednou několik lahvinek. Nikdy jsem moc alkohol nepila a doufám, že ze mě nechtějí mít všichni alkoholičku, ale nebudu lhát – prostě mě to potěšilo. Dostávám konečně to, co mám moc ráda. 🙂

Otevřela jsem jednu lahvinku Cinzana a všechny pohostila před obědem malým předkrmem. Sladkou rodinou specialitkou nazvanou dětmi jako „pusinky“ a kdo by snad chtěl odolat, tak pro něj jsem udělala sladký lehký salát a nebo Aperol pomeranč. Poslední dva maličké předkrmy by dle mě měli povzbudit chuť k jídlu. A protože nás čekalo grilování, skvěle se k mému oblíbenému pitíčku hodily. 🙂  Těmito sladkosti zatím nepohrdnul ani ten největší bojovník proti cukru. To tak někdy bývá… Budete se divit, ale všechny předkrmy zmizely ze stolu stejně rychle jako mé dva oblíbené nápoje.

A protože je můj blog celý sladký, začala jsem zjišťovat, zda se vůbec CINZANO A APEROL hodí do mého menu. A výsledek je jasný: ANO.

Cinzano 2CINZANO původem z Itálie ( od dvou bratrů Cinzano) se skládá nejen s italského vína, cukru a alkoholu, ale také z koření. Receptůra není u nás známá, ale údajně se do něj přidává pomerančová kůra, hřebíček, muškátový oříšek, pelyněk, někdy i vanilka (cinzano rosé) a karamel (cinzano orancio). Teď je zcela jasné, že díky CINZANU musím menu svého blogu rozšířit i o sladké nápoje. A právě tyto nápoje údajně probouzí chuť k jídlu . Proto směle do pusinek a pomeranče. Určitě nádherně podpoří chuť CINZANA, které je jak skvělým aperitivem, tak i super pitíčko na celý večer…

Na Cinzano si připravte nějaké pěkné sklenky. Nadávno mi dali v kavárně takovou příšernou sklenici, že mě na něj přešla chuť. I pěkná sklenička stojí pár korun, takže myslete na to, že i oči si musí pochutnat… Okraje skleničky namočte do vody a nechte obrácené. Po chvilce vložte mokrý okraj do cukru. Sklenici otočte a nalijte. Ozdobte citronem a doplňte ledem. U Aperolu je přesný recept na etiketě a to je úplně úžasná věc. Vyzkoušejte recept a teprve pak experimentujte. Proč neochutnat to, co je osvěčené.

No, mňam. Jdu na to…  🙂

Pusinky+logoRecept na milované pusinky

Jemné linecké těsto – 210 g hl.mouky+140 g másla+70 g cukru moučka+2 žloutky+1 vanilkový cukr+šťáva z půlky citronu a citrónová kura

Všechny ingredience smícháme v hlaďounké těsto a necháme ½ hod. v lednici. Poté posypeme vál hladkou moukou a těsto vyválíme na slabší placku, ze které vykrojíme kolečka. Pečeme stejně jako u vánočního cukroví. Nesmí být do hněda. Jen světloučké. Kolečka vychladíme a slepujeme jahodovou marmeládou.  🙂 Nakonec vezmeme 2 bílky, které ušleháme do velmi tuhého sněhu. Přidáme 120 g hrubého cukru (krystal). V poslední době je opravdu problém tento druh cukru koupit. Chce to možná větší vytrvalost a trpělivost než samotné pečení…  Zašleháme a pak neustále míchápe ve vodní lázni. Nejprve se nám bude zdát, že bílek řídne, ale po nějaké chvíli by nám měl zůstat na otočené lžíci. Hned plníme do sáčku se špičkou. ( Může mít i vroubky.) Na slepená kolečka vytváříme malé sněhové pusinky, které necháme hodinku zaschnout a posypeme moučkovým cukrem. Pečte tak 3 až 4 dny před akcí, aby se vše pěkně rozleželo a zvláčnělo. Je to úžasná mňamka, kterou neochutnáte jen jednu. Ta chuť vás nutí zbaštit jich i 10 za sebou… 🙂

 SalátPomerančový salát – předkrm

Připravíme si skleněnou mísu. Pomeranče oloupeme a nakrájíme na kostičky. Ředkvičky pečlivě očistíme a nakrájíme na drobné proužky. Přidáme k pomeranči. Nakonec doplníme o řapíkatý cerel a trošku listového salátu. Ochutíme pár kapičkami citronu nebo limetky a malinko osladíme. Manžel mě požádal o ocet, takže trochu ostřejší varianta bude možná vhodná pro muže… 🙂


Aperol 3Pomerančový Aperol

Pomeranč překrojíme asi ve 3/4. ( Jako bychom chtěli udělat mističku s poklopem.) V nitřek se pokusíme lehce lžičkou vyjmout a nakrájíme na menší kostičky. Zbyde nám vydloubaný kůra ve tvaru misky. Tu prosypeme krystalovým cukrem a necháme chvilku zaschnout. Nakrájený pomeranč si ve vedlejší skleněné nádobě smícháme s Aperolem dle návodu, nebo s Cinzanem. Já tentokrát použila Aperol 🙂 Můžete dle chuti řidat hřebíček, med, limetku i vanilku. Nakonec naplníme do misek z pomerančové kůry. Náplň by měla být hustší. Úplně jsem na to dostala chuť, takže si to dnes udělám jen pro sebe…. To se mi ten blog bude tvořit… 🙂 Mňam.

Previous Story
Next Story

You Might Also Like