Masopust je jedno z velmi zajímavých období. Jako dítě jsem ho až tolik nevnímala. Vánoce byly za námi a já se těšila už jen na velikonoční volné dny. A právě Velikonocům je masopust přizpůsoben časově. Vyvrcholením tohoto svátku je masopustní úterý, které nás čeká a končí Popeleční středou. Ta je začátkem postní předvelikonoční doby. A protože už v názvu období je zcela jasné, že maso by se mělo omezit, přichází řada na sladké.
To jsou však věci, které člověk vnímá až v dospělosti. Přesto si pamatuji na období zabíjaček spojených s různými sladkostmi, jako byly právě vdolky a koblihy. Musím přiznat, že jako dítě jsem vždy sáhla po koblížku než po jitrnici. Dnes bych asi sáhla po obojím. Jenže zabíjačky už neděláme. A tak mi zbývají jen ty koblížky. Proto se dnes s vámi o ně podělím. Čeká nás totiž postní období.
Recept najdete v jiných sladkostech – kynutá těsta. 🙂
Napsat komentář